Sabtu, 25 April 2015



Umat Islam disuruh mengerjakan solat sunat Istikharah bagi menyelesaikan jalan buntu atau untuk membuat suatu pilihan atau keputusan dalam segala urusan kehidupan. Terdapat beberapa hadis Rasulullah SAW yang menggalakkan solat Istikharah.

Di antaranya;
Rasulullah SAW bersabda:  “Di antara kebahagiaan anak Adam ialah Solat Istikharah (minta pilih) daripada Allah Taala dalam segala urusannya dan di antaranya kecelakaan anak Adam ialah meninggalkan solat Istikharah daripada Allah pada segala urusannya.”

la boleh dikerjakan dua rakaat atau sehingga dua belas rakaat (enam salam). Waktunya siang atau malam. Sebaik-baiknya dikerjakan pada waktu sebelum tidur malam. Insya-Allah Tuhan akan menggerakkan hati anda dan memberi petunjuk untuk membuat sesuatu keputusan atau penentuan yang

https://shafiqolbu.wordpress.com/solat-sunat/solat-sunat-istikharah/

kalau korang nk tahu lebih lanjut care bk solat, tekan la link di atas..

~PERIBAHASA..Ooo..PERIBAHASA..~



ASSALAMUALAIKUM,

haha..study bm peribahasa x di..hihi..

simple jer sebenarnye..x ramai thu maksudnye..okay.aq bgthu yee..
kite slalu dengarkan..tpi maksud??hmm..kadang2 ingat.kadang2 x ingat-ingat..ishx3

  • ayam tambatan
-orang menjadi harapan dalam sesuatu perlawanan

  • bermuka dua 
-tidak jujur

  • durian runtuh
-rezeki datang tanpa diduga

  • jauh hati
-kecil hati

  • lintah darat
-orang yang suka mengambil kesempatan terhadap orang lain


okay sampai di sini dulu..yer..peribahase..akan bersambung pade lain hari..haha..

#I SHARE,YOU GOT

Ahad, 12 April 2015

~ solat Tahajjud ~



assalamualaikum..
nk ckap pasal solat Tahajjud..
rase nk share la jgkkan..mane thu..ade yg nk buat..tpi x reti kan..okay..



kelebihan solat tahajjud

.
    1. Tahajjud ialah solat sunat yang paling afdal.
    2. Doa dimakbulkan Allah.
    3. Memperolehi ketenangan jiwa.
    4. Merasai diri hampir kepada Allah SWT.
    5. Diberikan keistimewaan oleh Allah SWT.
    6. Memperolehi pertolongan dan rahmat Allah.
    7. Menewaskan gangguan dan godaan syaitan.
    8. Mencegah dosa dan menghindari  penyakit.
    9. Menjadi lebih berdisiplin dalam melakukan tugas.
    10. Allah SWT memudahkan menerima ilmu yang dipelajari.
    11. Terkeluar daripada catatan sebagai golongan yang lalai.
    12. Dihormati masyarakat dan dijauhi daripada hasad dengki manusia.
    13. Allah SWT memberikan kemudahan dan rezeki yang berpanjangan.
    14. Orang bersolat Tahajud menjadi kesayangan Allah SWT.
    15. Diberi keistimewaan yang orang lain tidak perolehi.
    16. Mendapat kemuliaan Allah SWT di dunia dan akhirat.
    17. Meninggikan martabat seorang hamba di sisi Allah Azza Wa Jalla.
    18. Memudahkan hisab di akhirat dan melintasi Titian Siratal-Mustaqim

Memudahkan Bangun Solat Malam

.
  1. Sebelum masuk tidur, berniat ingin melakukan Solat Tahajjud.
  2. Menjauhkan diri daripada perbuatan maksiat.
  3. Bersederhana makan dan minum pada waktu siang.
  4. Membaca ayat-ayat Al-Quran.
.

Rasulullah SAW bersabda:  “Sesiapa yang hendak tidur dan berniat untuk bangkit bagi mengerjakan Solat Sunat Tahajjud, kemudian tidurnya terlajak sampai ke pagi, maka dicatat niatnya itu sebagai satu pahala, manakala tidurnya pula dikira sebagai kurniaan Allah yang diberikan kepadanya.”   (Riwayat al-Nasa’i dan Ibnu Majah r.a.)



sape yg nak thu carenye,pegila kat sini yer,,


sekadar mengeshare,apew yg anda dapat,jike anda lakukan nyer..






Sabtu, 11 April 2015

~ THROWBACKER ~



  BERSAMA Ustaz Fakhrul Radhi...

  HAHA..kami berpeluang mendengar "penceramahan" drpd ustaz tersebut..

  Allhamdulillah...sepanjang sesi ceramah (bengkel asas tarannum) tiade ape yg berlaku..

  dan paling best lagi,ustaz fakhrul 'belanja' kami satu lagu..

  Maklumla kumpulan UNIC katekan..hahha..chill2!

  dy nyanyi lagu Doa dhuha tu jerr..

   -untung Syed, dapat selfie dgn uztaz..












bye.
Keroppi - Sanrio

Mengenai Saya

Foto saya
ingatlah kita semua bahawa,selagi kita masih hidup,sentiasa mensyukuri nikmat Allah Taala