Ahad, 12 Disember 2021

Tutorial buat header blog guna CANVA-FREE OF CHARGE- yang penting usaha!

 



Assalammualaikum! For the beginner yang baru-baru nak buat blog tu kan..Syidah nak share buat header cantik macam Syidah buat.Tapi Syidah bukanlah org2 yang kreatif..tapi,bolehla untuk buat blog kita nampak kemas.HEHEHE. Mungkin korang yang beginner lagi hebat dari Syidah. Syidah akan tunjuk satu persatu melalui gambar dan video. Semoga bermanfaat.


1.Buka Canva. Tekan "CREATE A DESIGN" kotak purple tu.


2. Tekan "CUSTOM SIZE"



3. Taip nombor dalam kotak untuk size frame yg kita nak buat. Ia terpulang sebenarnya kpd seseorang tu nk size berapa..dan bergantung kepada ketetapan template yg kita pilih jugak tau. Macam Syidah guna, 1250 x 500 px..jangan guna CM lak..hehe.. Lepas dah masukkan nombor, tekan "CREATE NEW DESIGN"




4. Kemudian,korang editla macam ape yang korang nakkan. Caribackground atau nak taip apa..nak letak gambar ke mudah shj. Boleh tonton tutorial di bawah ni..takde iklan pon..kalau bosan lajukan hahaha.




5. Lepas dah download gambar header kite tu, Bukak blogger. Tekan LAYOUT atau dalam BM "REKA LETAK"




6. Selepas itu, Cari perkataan HEADER atau PENGEPALA. Scroll sikit ada perkataan "upload picture from your computer" dan masukkan gambar yg korang download takdi. Jangan lupa, tekan 'SHRINK TO FIT" ada kt bawah sekali yg ade button hijau. Nyalakan dia bagi hijau. Tonton video di bawah.













Popular Posts

CELENG PITIH SAYA NI

Cute Pink Face Kaoani