Selasa, 21 Julai 2020

penjodoh bilangan❤️

assalamualaikum dan salam sejahtera.

Kenapa tajuk aq "penjodoh bilangan"?? haaa ni nak cerita ni hihihi.

Semalam nak dijadikan cerita,aq balik keje dari tadika..malam tu,adik aq yg ke-4 suruh aq ajarkan die bahasa inggeris..aq ni tak de la terror mane..tapi,kalau soalan yg bulatkan a,b,c,d tu aq rase senang je sebab boleh taram kan? ye dak gituu?hahahaha😁

Lepastu,habis sahaja subjek (bi) die buka pula kertas kerja  yang cikgu die bagi tu..
aq saje laa nak tengok..mane tahu aq ni membantu ke kan..soalannya aq main agak je laa tapi rasenya begini ;

Ahmad mengambil_____________ gunting ....bla..bla...bla...(maaf tak berapa ingat ayatnya)

Aq fikir jawapan dia SEBUAH tapi dalam aq berfikir logik ke sebuah?? SEBUAH ni lebih kepada macam rumah,kereta macam tu..Kalau kata SEBIJI macam lebih kepada buah dsb..last2 aq tewas dengan pak cik Google.. 

Aq taip "penjodoh bilangan bagi gunting"




Haa lepas daripada tu,baru aq tahu "ohh kalau gunting ni rupanya (sebilah gunting)"

Tengoklah betapa lemahnya tatabahasa bagi subjek bahasa melayu kita ni..ni baru subjek darjah 6..

Aq rase bukan aq sahaja yang tak tahu apa penjodoh bilangan bagi gunting..ataupun mungkin mereka yang macam aq ni lupa seketika..

Jadi tahniah kepada anda yang membaca entri ni dapatla serba sedikit ilmu.. ilmu pelita hidup..walapun kau dah habis sekolah tak bermakna kau tak payah tahu pasal penjodoh bilangan ni..sangat berguna time ko nak ajar anak cucu ko pulak.

Rasulullah SAW pernah bersabda,"sampaikan lah ilmu kepada sesiapa walaupun sepotong ayat."

Ingat,jangan jadi macam aq ye.

Bangkitlah wahai rakyat Malaysia,bangun lah dari lena. 

🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺
SELAMAT MAJU JAYA!
SEMOGA BERJAYA!
BYE!


MESEJ: JANGAN LUPA KOMEN DAN FOLLOW!
🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺


Khamis, 9 Julai 2020

Tak dapat Medsi

                          بِسۡمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحۡمَٰنِ ٱلرَّحِيمِ
  Hi, assalamualaikum..hahaha yer ini aq..memang aq saje bagi blog aku ni berhabuk2 hadui..kan haritu aq nk bgthu yang aq dpt ke tak medsi tu kan? haa nak citer ni..
 

ehem ehem..
 
  Alhamdulillah, aq TAK dapat pon Medsi..bukan rezeki aq la waktu ni..tapi takpe..korang yang senasib ngan aq ni..kita doa sama-sama mana tahu, bulan 8 ni ada rezeki kita..sapa taknak masuk U kan? semua nak capai cita-cita dia..betul tak..nak tak nak ko redha lah..jangan tak redha pulak..bahaya penyakit ni..hehehe..
ada orang kata kalau ko lulus Medsi ni,kiranya ko dah dapat dah U tu..tinggal interview je..macam sekarang Covid2 ni kan..interview online la..kalau dulu2 kene pergi tempat yg die mintak untuk interview...ini apa yang aq tahu serba sedikit lah..lepastu kalau korang dapat Medsi dah buat ujian Medsi tu,tapi tak berjaya kan..

 
  Korang tak boleh dah buat rayuan..kiranya..pilihan kos korang yang bahagian PENDIDIKAN memang tak lepas lah..tak kesah lah U mana yang korang isi Upu tu..So, sekarang ni untuk bulan 8 ni,aq tunggu kos BUKAN PENDIDIKAN la..harap2 ada rezeki dan peluang untuk aq dan korang yang senasib dengan aku.. 
 
  Aku sedih? mula-mula rasa down la..tapi ada kawan-kawan yang bagi kata semangat dekat aq alhamdulillah sampai sekarang aq "gagah".
 

  Sorang kawan aq,berjaya dapat UPSI..2 kos lagi dia dapat..memang rezeki tak salah alamat weyh..die cuma tunggu interview online je la tu..
 

  Sorang lagi kawan aq ni pulak, dapat kat Usim kos pengajian Islam..wuu bestnya kan..tunggu die call interview je laa..insha Allah harap mereka berjaya.. Aminn...



                                         MESEJ: JANGAN LUPA KOMEN DAN FOLLOW 
Keroppi - Sanrio

Mengenai Saya

Foto saya
ingatlah kita semua bahawa,selagi kita masih hidup,sentiasa mensyukuri nikmat Allah Taala