Isnin, 30 Disember 2019

busy teruk!

hai lame x buat posting.kehkehkeh.
sementara tunggu bulan 9 ni,aq jadi cgu tadika utk sementara.
So start kelmarin,semalam dan selamanya..aq busy mencantikkan kelas dan tadika.

ni gambar gogle je.Tapi aq ingat nak buat ala-ala beginila..hehehe..doakan semoga berjaya . u guys pon boleh la buat,sbb x susah pon. Cuma hadirkan rasa rajin jer la.

MESEJ: JANGAN LUPA KOMEN DAN FOLLOW!

Ahad, 15 Disember 2019

JUALAN GUDANG DI KOTA KEMUNING!!

Haa..penatnye😫
kul 3 lebih x di baru balik dr jualan gudang. Dapat bawak balik oven ..yuhuu..oven kecik je..discount 70%.. dr harga rm 142 turun kepada rm42..hahha..gempak..bolehla lepas ni wat kek ntah ape2 gaya la lepas ni.

Last nye, habis sampai harini..rase seminggu kot ke 2 minggu dah bukak.Setiap tahun bukak.DEkat area Karipap King Kong tepi jalan tu.

Banyak barang2 elektrik yg die buat potongan harga tau. Nanti klau ade lagi aq update keyh. Stay tuned.


MESEJ: JANGAN LUPA KOMEN DAN FOLLOW!

Sabtu, 14 Disember 2019

Lirik Lagu Sinar Mata Hati - Ernie Zakri

Andai kau merenung sinar mataku..
Pastikan kau tahu wajah hatiku..
Biar hilang di mata..
Namun cinta..tetap ada..
Kerna kita pernah rasainya.. wooooahh..ooohh..

Maafkanlah aku..kerna melukaimu..
Tanpa kata..bicara..
Fahamilah aku..kerna mendustaimu..
Demi memeluk cinta..bersama..
Ke syurga..

Andai kau merenung sinar mataku..
Pastikan kau tahu wajah hatiku..
Dengarilah..kekasih..
Suara jiwaku yang..merindumu..
Hanyalah dikau yang..kusayangi...

Maafkanlah aku..kerna melukaimu..
Tanpa kata..bicara..
Fahamilah aku..kerna mendustaimu..
Demi memeluk cinta..bersama..
Ke syurga..

Lihat ke mataku..
Pandangi wajahku..
Setulusnya usahlah lagi berpaling..
Inilah sumpahku cari jawapanku..
Meski pun terseksa..

Maafkanlah aku..kerna melukaimu..
Tanpa kata..bicara..
Fahamilah aku..kerna mendustaimu..
Demi memeluk cinta..bersama..
Ke syurga..






MESEJ: JANGAN LUPA KOMEN DAN FOLLOW!





kacang lupakan kulit

haa jangan jadi kacang lupakan kulit tau,
kacang pon tahu die kene hidup ngan kulit kacang tu.
Faham2 sajela.
umpamanya,bila org dh tolong kau satu ketika dahulu tu,ko kene ingat la jasa baik org tu.Jangan buat lupa pulak.

#pesan pada hati ini

MESEJ: JANGAN LUPA KOMEN DAN FOLLOW!

Jumaat, 13 Disember 2019

Masak lemak ketam dan udang air tangan umie ku


Hai, Assalamualaikum world?How are you?Hope u all just fine like me.hehehee
Begini nak jadikan cerita, gi giant dekat ng umah ni nk minx kerja.Hehehe maklumla reput2 tulang aq bile duk umah. Kenapa tak kerja tadika je?Bukan ape,aq sje nk rse kje lain plak.Tak boleh ke?try tanye kedai buku smo.Akak nye baik2 die pon ckp baik2. Terima kasih la layan cemgitu. Sbb aq rse time tu muka blur2 je.okay dah siap isi borang just tunggu panggilan interview je.Harap u all wish me luck hehehe.

Dah skang ni nak citer resepi.Takdi aq jujur eh,aq ng mak aq ingat nk masak lemak la ketam tu.Dan2 je lepas aq solat mandi semua lepas balik dari Giant tu, mak aq dah separuh siap dh masak lemak tu huhu. Aq tak menyempat nk mmbntu. Tapi aq sempat la kacau santan masak lemak.hihihi

Bahan-bahan:

1.ketam @ udang
2.bawang merah
3.kunyit hidup
4.cili api
5.serai
6.santan kara kotak kecik 2
7.garam sikit
8.ajinomoto sikit


step 1
blender bawang merah,cili api, kunyit hidup bersama

step 2
masukkan bahan yg dah blender takdi dalam periuk ye.panaskan
pastu kacau sikit.Letak air sikit. Then letak ketam @ udang tu.
Biarkan die menggelegak.

step 3
kan dah menggelegak kan? Slowkan api tu, letak santan tu. Kacau sentiasa dengan penuh kasih syg..hehehe. Sbb tak nak bgi santan tu berketul ye. THen bile rase kacau sepuas hati tu, biarkan menggelegak..sambil2 tu kacau la sikit kuah tu ye. haa..jangan lupa. tambah garam tambah ajinomoto sikit sampai ia sampai kepada citarasa anda.



Mudahkan. Why not cube. Let's Try This.

patutnye kuah die kuning gile memng mengancam tau tapi aq
 rse kamera fon ni kot menampakkan warnanye pudar seribu bahasa







the end

MESEJ: JANGAN LUPA KOMEN DAN FOLLOW!




Ahad, 8 Disember 2019

Omaigad, first time terima barang Shopee..


Mesti korang pernah merasa bende yg sama,kan?😆
haa thankyou shopee..lepas ni aq boleh mengorder lagi.
Kepada adik2 yg nak beli barang Shopee tapi xde transaksi atau akaun bank sendiri ke,
bolehla bayar kat 7 Eleven yg terdekat dengan rumah korang.Aq pon buat macam tu tau sbb aq ni belum ada akaun bank jugak sbb tak bukak agi. Tunggu ade duit jugak ni lepas kerja la kot.Nak bukak akaun ni bukan free2 dik oi, berbayar jugak.

Lepas korang dah pilih barang korang, check out then korang tekan la method atau cara korang nak bayar macamana, so tekan tu ade bnyak pilihan, korang tekan la yg bayar cash kat 7e. settle.👍

Then tekan place order. Siap. Dah gi bayar sana.

aq vayar 6/12/19. Dapat 8/12/19..cepat tak cepat kan?

aq beli barang mcm krim dr doktor syorkan yg namanya Benzac Ac 5% aq nak try dlu. yerla muka aq ni berjerawat teruk.Nanti aq update dr semasa ke semasa, okey ke idok?

MESEJ: JANGAN LUPA KOMEN DAN FOLLOW!

Sabtu, 7 Disember 2019

Kenapa tak boleh bila nak place order Shopee ni die suruh verify new phone number to generate OTP???



WHY????
jawapannya aq pon x tahu gak.
Aq pengguna baru Shopee app ni.
aq cuba cari kat youtube,google, xdapat jawapan.
Malah kat tempat help center kat bhgian setting pon ade tapi sipi2 je jawapan die tak menepati langsung. Geram aq, mcm org tua dh muka. 2 hari memikirkn pasal ni huhu. Makan x kenyang mandi x basah,ku doakanmu dalam sujudku.okeh harini hari yg gembira guys.

Actually, aq puas dah letak no fon mak aq, ayah aq , aq punye takyah kate la. Hahaha.
tak boleh2 jugak. aq makin rase nak naik angin. Org nak bayar ni ko tak nak ke.
hahaha


ni sebab yg munasabah aq rase sbb ape tak boleh:
1. Maybe ahli keluarga ko main verify je no. fon ko kt fon die, sbb die punye no.fon x leh verify.Maybe.
2.Die sengaja nk bermanja ng ko
3.Takde rezeki.hahaha..

maaf. Saje gurau lek chill jngn stress

ni penyelesaiannya:
aq guna email adik aq tapi nombor fon aq. Bismillah dulu sblom cube tu.
ataupun ko guna la email selain yg email ko tgh pakai tu, 

alhamdulillah. Hari ni dapat tekan place order, hari ni bayar. Oh ye, aq bayar melalui 7E. maklumla 7E depan umah ni. Senang nye la.





lepas aq tekan place order mcm ni kan?





pastu ni haa..aq dah masukkkan dah no fon aq tak jadi2 huhu





haa lepas aq masuk nom fon tu ni yg jadinye.




Lepas aq guna email baru tu,ni lah hasilnye di bawah ni. syukur.

yiiiiihaaaaaaaa, aq ingat xdapatlah aq peluang ni. Rupanye ade je peluang ngehngeh.




haa tula resit yg dapat.lepas gi bayar kat 7e yey!





MESEJ: JANGAN LUPA KOMEN DAN FOLLOW!










Cara nak ubati kayap (semut charlie)


Hai, assalamualaikum semua, adik kakak abng.. hahahaa sume aq sebut.. ade aq kesah?



ade banyak cara:

yg aq guna,

1)krim doktor

2)kelapa parut(setakat ni guna best,sejuk pedih kurang skit)

3)daun duit



aq saje nak share, at least boleh tolong gak korang yang kene tu.

Macam ni citer nye, hari tu bulan 11, seminggu sebelum tu aq rase cam sakit je peha aq. Tapi, aq tak sure la kayap ke ape... sebab series aq tak nampak kesan on..tapi rase die mcm sakit dalam urat cam tu la. aq pon urut2 je la peha kiri aq ni.. sbb aq ingat salah urat ke ape.



3 hari ke 2 hari lepas tu(tak ingat)

mulala ade 2 tompok, pedih ya ampun.. die macam gelembung tapi merah je mcm darah beku. Ingat ruam ke ape. Sapula aloe vera. Petang tu bertompok2 kat tempat lain, aq rase macam peta dah.. tapi comel je tompok2 tu ikot line die. Kat pinggul aq pon ade sikit. Aq tanyela kawan aq. Kenapa ni wey? sekali diorang tengok,diorang syak  KAYAP! haa suddahhh. Aq terkedu terdiam sejuta bahasa la. Yela selama ni tak pernah kene pon. Kawan aq tu duk asrama 6 tahun dah. Dia tahulaa. Aq tahu kat asrama tu ade semut charlie. Kitorang selalu jumpe, macam kawanaq dah tuu.. hahahhah. Ntah die ingat aq ke tak.. hahahahha. Selalu jumpe, "haaa, ambik saletip!cepat!",kata Hana (bukan nama sebenar). Aq first time kenal sampai sekarang tu asyik seletip. Ko tahu sebab apa??Tu la soalan aq lepas Hana suh ambik seletip. Meh aq bgthu. Gini, semut charlie tu....eh jap aq tunjuk gambar lu kalau tak kenal.

Image result for semut charlie

 okey.kat badan die tu memang rembes die punya racun tau sebab mcm tu la cara die nak lindungi diri die. Macam kes aq ni rasenye, kene waktu tidur kot tak perasan gak kan..haaa..ni biase ade waktu bila?? haa ni biase ade waktu sejuk macam hujan ke, kat tilam tilam korang ke, tempat lembap, sebab tu klau jemur baju lembap jangan dalam dorm, sidailaa kat ampaian. Tu aq buat aq yg terima padahla kot. Hehehe. haa.. die kan merayap kan? setiap kali die gerak atas kulit ko, tu yang makin lame,makin banyak hari tu ko akan nampak kesan tompok merah2.. die seolah2 tompokan itu bergerak ikut line die latu. Sape yg kene tu, mesti nangis2 giler, aq la termasuk nye.

Sangat sakit. sebab tu org kate semut bahaya ni. Org ganu panggil 'wahid'. Aq dah la kene kat peha dgn kat pinggul aq.. ko rase aq boleh tido tak? jawapannya susah tido, sebab sakit die tu berdenyut2. banyak kali aq terjaga. Ni rasenye, hari ke-empat atau kelima hari lepas ko perasan ade tompok merah2 tu.

ko tahu tak, minggu depannye tu, pulak aq perikse sem 1 ulangan. Dah la aq study gitu gitu je tak tahan kan. aq balik terus ke rumah minggu sekolah hari Rabu, sebab tak tahan ya ampun. Inilah org kata ujian wey. Aq guna segala kudrat aq balik ng LRT sbb ayh aq kerja. So taknak la susahkan ayah aq dr Shah Alam ke Klang ni plk. Haa, khamis gi klinik. Nasib Cik As jiran blok H , yg tolong hantarkan. Alhamdulillah.

GI KLINIK

aq jumpe je doktor, doktor tengok aq dengan perasaan yg same mcm aq. Doktor kata, "saya pernah kene ni, kesian awak menahan sakit," muka aq plak time tu control macho, tapi sakit ya ampun tak tercite rasa nya tu. Doktor bagi mc 10 hari. Kene kuarantin. Bagi antibiotik, ngan ubat krim 2x.

Actually aq try cri google gambar ubat krim tu. Aq tak ingat nak tangkap gambar ubat krim tu camne. Sori guys. Name ubat on kurang ingat. Huhu. macamana ng mc tu padahal aq perikse an minggu depan tu? Haa aq pergi jugak. 3 hari je . 3 subjek aq ulang. Takut gak berjangkit an.. sbb die boleh berjangkit melalui udara doktor tu kate. Sebelum aq dihantar oleh ayah ku di asrama, adelaa sorang makcik yg mak aq kenal duk blok B, die boleh ubatkan kayap. Mak aq panggilla die. Die dtg umh. Then die suh aq baring menelentang. senang cite ko baring la macam ko berenang tu. Sebab aq kan kene kat paha. Die bace la ayat2 bukan manteraa tau, ayat2 alquran kot ke surah..tak sempat la pulak aq nak tangkap ayat tu. Maklumla bukan hafizah ni.hehehe. Tapi aq sempat tangkap ayat ni, ayat maksurat..biasela kat sekolah f6 aq tu slalu bace maksurat. Tak hafal pon boleh ingt.




haaa ni laa ayat tu yg aq ingat sikit. Korang amalkan lah jugak yeh. Insha Allah.



lepas mak cik tu bace, makcik tu hembus kat paha aq. Shaking gak aq. pastu habis. La aq mula2 ingat sakit ke ape kan.Rupenya die bace je ayat2 ni. Pastu, die suh sapu kelapa yg dah parut tu kat peha. wau, rase die sangatlah sejuk,tenang sikit drpd takdi. tapi bercampur pedih. Alhamdulillah.




ko letak je setiap masa setiap hari tepek2 kat tempat yg ko kene tu. Insha Allah, makin bertambah hari makin baik. Dalam kiraan aq, hari ke 16 tu dah boleh jalan cam biasa. Kalau tak sebelum ni aq pakai kain kan aq pegang kain tu mcm budak lepas drpd sunat. Sbb kene kain sikit die pedih. Cuma parut ko akan ade. Kalau nak hilangkan parut tu, aq tak tahu la ubat ape. aq rase aloe vera boleh kot. parut tu sampai bulan 12 ni pon tak hilang..tapi macam makin nak pulih. Then ko akn rase gatal2 rase die mcm kene gigit nyamuk je.Tak berhenti garu an? Tu tandanye die nak pulih la tu.

okey tu je aq boleh share. Tapi takleh share gambar, aurat. Hahaha sori. Kalau kene kt tgn boleh kire lagi. Hehehe.

ops,lupe: Aq ade je gune krim.Tapi aq suke lagi kalau guna kelapa parut. Then bile nak baik tu ko letaklaa krim tu.


MESEJ: JANGAN LUPA KOMEN DAN FOLLOW!

Part 1: Perjalanan dan Pengalaman belajar di Tingkatan 6


Assalamualaikum dan salam sejahtera,

kita chill2 je la, takyah baku sangat,hahaha.. adik2 yg umur 17 thun nak masuk 18 tahun tu mesti tertanya2, macamana suasana bila dah masuk f6 ni yerk? belajar ape je yerk? betul ke susah giler?


ko takyah risau dik sebab aq pon cam engko jugak time tu, biaselaa budak hingusan lagi. Alhamdulillah tahun 2019 ni aq baru habis STPM. hehehhe.


Aq dapat masuk F6 kat sekolah agama kat Klang, dan yg sebenarnya aq bukanlah asal daripada sekolah agama pon. Aq drpd SMK biasa2 je dan aq bukanlah budak yg pandai mana, biasa sajer..chink2. Macamana aq boleh masuk f6 sekolah agama pulak tu?? haaa ni aq nak citer ni.


Actually aq ambik aliran agama. Macam biase la kalau ko f5 ambik aliran agama mesti ade subjek Arab, Syariah, Al-Quran Al- Sunnah kan ye dak? Haa aq ade je apply UPU mana tahu dapat u kan, alhamdulillah..takde rezeki.. rupanya rezeki aq di f6.. kehkehkeh. Alhamdulillah.


Ok, pada mulanya mak aq tak nak aq masuk f6,tapi ayah aq suruh masuk f6 sebab dapat jimatkan duit tanggung kos. Yerla, aq bukan daripada keluarga senang2, sederhana sahaja. Pastu, mak aq nampak macam aq yakin je lalu dia relakan aq masuk f6...hahaha.


okeyh, f6 ni setahun setengah je guys. Cth, Korang start masuk bulan 5(2018) - akhir bulan 11(2019)

tempoh setahun setengah ko. Aq tak tahu macamana nak cite.. ko pahamkanla..hahaha.. tapi macam tulaa.. Aq ni cam jakun je do, sebab apa tau? aq ni seolah macam tak tahu apa.. cth doa rabithah. Rupanya setiap kali perhimpunan kitorang akan bace doa rabithah.. aq? aq gerakkan mulut je.. what the fruit.. hahaha..jangan jadi mcm aq..hahahha.. tapi yerla bila dah masuk skolah agama tu, alhamdulillah..semua benda pasal akhirat yang aq tak tahu, semua ada jawapannya. Pssttttt.. doa rabithah aq lancar dah..hahaahaha. Alhamdulillah. Tu semua aq selitkan kenangan2 waktu aq amik f6..hahaha..


AQ BUDAK ASRAMA

Aq f6 asrama. sekolah aq  ada f1 sampaila f6.. kirenye bukan skolah f6 semua. Tidak ye kawan2.

Mula2 16 org perempuan batch 00 duk asrama, yg f6 jer la.. At last, tahun ni..tinggal 8 ketul jerr.

Haa nak tahu sebb apa? sbb diorang tak sanggup dan tak tahan duduk asrama ni. Aq pulak tergolong antara budak 8 ketul takdi. Apelaa nasib.. suke tak suke aq redha. sebab rumah aq tu terlalu jauh drpd skolah tu.. lebih kurang 40 min laa..kalau tolak jem. Kene marah apa semua tu, mula2 rase down..tapi bila dah selalu kene marah tu, rasa cam kebal je.. hahaha.. * biasela kadang kita buat baik tu tak semua nampak, yg jahat nampak ajer. Hahahha.. jangan ikot cth kakak ni ye, adik2. Aq syorkan kalau yg skolah kat klang, lagi2 asrama,better takyah. Sebab menderita. Tapi kalau ko dh biasa takpe... boleh je.. Aq ni kire first time jugakla asrama selama Setahun setengah ni. Alhamdulillah masih bernafas.


SUBJEK AQ AMBIK

Subjek apa yg aq ambik? Haa subjek killer gak.


1.pengajian am

2.syariah

3.bahasa arab

4.sejarah


Actually ada 2 kelas je pilihan kat skolah tu, sama ada subjek mcm aq tu kelas 6 atas 1.

Satu lagi kelas 6 ats 2,

1. pengajian am

2.bahasa melayu

3. pengajian perniagaan

4. usuluddin


Kirenye kelas aq tu macam aliran ank ke arab2 gitu, sape2 nak sambung law bahagian syariah pon boleh tu. Aq tak tahu lagi nak sambung mane, tapi aq, tahun ni baru tercetusnya minat yg mendalam trhadap bhs arab terutama nahu & sorof. Kalau kelas ke 2 tu, bahagian perniagaan ke, bhgian sastera ke boleh la kot ambik. Sape2 nak tanye pasal dua2 kos ni boleh je tanya aq.. klau kelas basa arab tu boleh la sikit2, tapi klau kelas bm tu pulak, tanye je laa nnti aq tanyekan kawan aq yg drpd kelas bm tu jugak. Sbb aq bukanlah thu kesemuanya pasal ni.


Korang kalau yg baru masuk tu, org kata kt tahap sem 1 la, korang kene struggle tau. Sebab nnti takpayah ulang kalau korang habis sem 3 nnti. Untuk pengetahuan korang, zaman sekarang ni, setiap sem ko periksa. Sem 1 n sem 2, ko boleh ulang, sekiranya result ko tak berapa cantik. Tapi sem 3 pon kene buat betul2 jugak sebab sem 3 ni pulak tak de ulangan. Last, tahun 2015 tak silap ade buka ulangan utk sem 3 ni. Start 2016 sampaila sekarang dh takde ulangan. Mcam dulu2, stpm ni belajar 2 tahun ke 3 tahn tak ingatlaaa, akhir tahun yg ke 2 ke 3 ntah bru periksa.. Sekarang setiap sem periksa* nampak bape kali aq ulang tu. hahahaha. Lupa plak bgthu. Kita ade 3 sem jer. hihi.. Okey berbalik kepada kenapa aq suh korang struggle? sebab, korang kene pastikan dapat result 3.5 ke ats lepas dicampor ketiga2 sem. Insha Allah, senang la korang masuk u mana2 yg korang nak. Aq pon tak thu la result keseluruhan berapa. Kalau dapat 3.0 pon aq bersyukur. Tak tahu nak gambar kan susahnya untuk aq jalani hidup sampai ke hari ni.


suka duka bersama *DOLLAH BRAVO* geng aq


aq yg kiri sekali

aq tak tahu asal gambar ni senget!

kenangan dengan Belle n Teha, dr KTM Klang,teman diorang naik MRT
di KL SENTRAL

HI-TEA

gi makan Soul Garden,ioi puchong




haa ni la member aq dalam Dollah BRAVO

sebenarnya ramai je lagi. Ni je sempat utk hari ni. sori yg tak de.

Ehem**
Iklan sikit..aq nak cite sikit
debaran menanti result STP.. ajomm kite terrrjahhhh entri terbaru aq😂

👇👇👇👇👇
👆👆👆👆👆

Untuk pengetahuan,maaf selama setahun setengah ni jugak banyak gak tak buat entri pasal aq banyak bahagikan masa dengan family je..sbb biasela duduk asrama kan..jumaat ko balik rumah,lepas tu petang ahad ko dtg semula asrama..rase tak macamane aq rase..?? Aq rasa macam 24 jam je dapat luangkan masa ngan family..huhu..family aq adalah segalanya tau.😍

MESEJ: JANGAN LUPA KOMEN DAN FOLLOW!
Keroppi - Sanrio

Mengenai Saya

Foto saya
ingatlah kita semua bahawa,selagi kita masih hidup,sentiasa mensyukuri nikmat Allah Taala