Isnin, 12 Disember 2022

Beli camera 2nd hand di Carousell

Pertama kali, nak rasa ada camera..tapi tak mampu sebab kita student kan. Jadi,syidah decide beli yang 2nd hand. Syidah tak thu sangat bab spec dia tapi try lah buat search2 di Google dan review di youtube. Kalau tengok dari segi review di Youtube boleh tahan lawa lah video die..resolution kan..tapi rupanya kalau contoh untuk image ni..kalau upload di ig atau fb dia cam auto pecah sikit.Nak lawa better pakai phone je la. Atau maybe ada apps yang boleh HD kan lagi gambar tu..syidah tak tahu la pulakkan. Maybe someone boleh share ke? hihi. org tu letgo RM200 harga asal dekat rm500 rm600 jugak. Tapi tu lah,tak mampu ku beli yang baru. N memang nak sangat guna untuk tangkap gambar2 aktiviti kelab waktu tu n selebihnya kehendak sebenarnya HAHA. Ni kalau mak ayah aq tahu habislah..uhuk!Shhh!๐Ÿ˜ต


Meh kita lanja gambar guna camera tu.

ku kebosanan waktu ni maka ku berjalan bersama roomates ku dan melihat alam pada waktu malam

sebab dia ni lawa maka dia menjadi model tak berbayar lah

bergantung kepada bagaimana cara kita mengambil gambar

piss!

ku buat2 batuk padahal tak HAHA 

dia macam pokok tiruan padahal benar ye




sedikit coretan video yang saya dapat kongsikan. Dalam ni, dengarlah saya membebel. Actually sebelum tu dah rakam banyak and baru ingat tak tekan button record haha

ni lah cameranya..ritu kan saya jumpa owner di Shah Alam. Orangnya baik. Dia tunjuk cara masuk bateri semua lah.







Selasa, 1 November 2022

Cara letak (link blog sendiri) di chatbox blog rakan-rakan

 



Hai semua, agak kelakar juga ye beberapa tahun juga ada blog tapi masih tak reti macamana  nak buat ni..padahal benda simple je kan..maklumlah Syidah jenis cam lambat sikit untuk nak faham aggituw. Btw, sebenarnya, boleh je kalau kita copy and paste link blog di chatbox tu..tapi nak lagi grand and kemas kita boleh buat tau..sebab kemudahan ada dah..jadi,kita guna aje. Terima kasih jugak kepada empunya blog Bola Katok kerana sudi berkongsi tutorial ini. Rupa-rupanya kacang je. Berapa saat..zappp! siap dah ye. Tutorial ni boleh juga digunakan untuk adik-adik yang beginner yang baru nak belajar blogging ni.. tak tahu la ada ke tak lagi generasi ni..๐Ÿ˜…

Senang je,


Step 1

Tekan icon "orang" tu


Step 2,
Tadaaa, haa isilah mana yang patut. Nickname blog,message dan paste url blog korang di anak panah Merah(lepas dh copy tau link tu).. Then tekan ENTER je



Step 3,
Tadaaa! Udoh siappp..

so nanti org yang blogwalking di blog you all boleh tekan je la anak panah tu then terus ke empunya blog..




Isnin, 31 Oktober 2022

Jalan-jalan ke Taman Botani, Shah Alam_bersama adik2

Hai semua! Apa khabar? Sihat ke tak tu? Hope semua sihat-sihat la ye. Syidah nak cerita sedikit pengalaman bersiar-siar di Taman Botani,Shah Alam. Ada org kata Taman Botani dulu Bukit Cerakah. Dan ada juga orang kata beberapa kali nama ditukar. Dan yang latest ni, namanya Taman Botani, Shah Alam.. Tapi Syidah x sempat cari pun mengenai sejarah tempat ni. So, you all boleh la godek-godek blog orang lain atau youtube mengenai sejarah taman ini.

Walaupun sejak kecil duduk Shah Alam, tidak pernah sekali pun Syidah mahupun adik-adik jejak kaki ke tempat ini. Inilah kali pertama kami pergi. Perasaan sebelum nak pergi tu sangat-sangat excited. Kami bertolak pukul 9 pagi macam tu..Ayah jarang bawak kami and kalau boleh dia nak anak dia sendiri berdikari gitu la kot mengikut pemahaman anaknya ini. Nasib baik juga ye, dekat Malaysia ni ada pengangkutan seperti Grab.Memudahkan perjalanan kami dan semua orang. So, Syidah bawak depa naik grab sebab tak reti bawak kereta pon lagi. Harga Grab pon boleh tahan lah.. tapi demi nak bawak adik-adik gi jalan ni kita relakan saja.. walaupun dalam hati.." Arghhhhh! duit akuuu cair cam tu jaaa"


PERINGATAN:-

  • pakai kasut sukan (sakit tumit je sebab kawasan dia cam membukit)
  • bawak payung (panas waktu tengahari)
  • bawak air or makanan  (kat situ ada cuma tak banyak pilihan)


Kami sampai-sampai je terus ke kaunter tiket. 

12 tahun ke atas RM3, 12 tahun ke bawah dan Warga Emas RM1

Ada juga pengangkutan bas.Rasanya free je. Syidah tak naik sebab ramai betul orang tengah beratur nak naik bas. Kat situ juga ade sewa basikal.. x silap rm15 sejam..Syidah x guna basikal sebab kami jalan kaki je tengok kehijauan pokok-pokok gitu..last2 rasa nyesal gak tak guna basikal time tu.




Then, kami sampai di suatu tempat yang dipanggil Taman Haiwan. Muka ada senyummm! HAHA







Haiwan dekat situ tak banyak.  Kalau banyak haiwan kat situ best lagi! yang Syidah perasan, ada ayam,itik,kerbau,kuda dan arnab. Tapi apa pon tempat dia sangat luas dan selesa untuk berbasikal.

pissss yow

makcik baru balik pasar



kene pauu! sob sob






Lepas dah puas, baru gerak balik. Tapi, kami berhenti solat kat masjid biru dulu..




Masya Allah cantik sungguh senibina ukiran pada dinding masjid ni.. Tenang jer..
Sekian sahaja coretan saya..ada masa saya share tempat yang lain pula.

Siapa tahu cara letak anak panah(link blog kita) di chatbox?


 

Sabtu, 21 Mei 2022

Nota tambahan Nahu: Maful fih(ุงู„ู…ูุนูˆู„ ููŠู‡)

ุงู„ู…ูุนูˆู„ ููŠู‡


๐Ÿ‘ˆุงุณู… ู…ู†ุตูˆุจ (ูŠุฐูƒุฑ ู„ุจูŠุงู† ุฒู…ุงู† ุงู„ูุนู„ ุฃูˆ ู…ูƒุงู†ู‡)

Mafulun fih ni adalah Isim Mansub(sentiasa baris atas la maknanya) Ia juga bagi menerangkan masa dan zaman.

ุธุฑู ุฒู…ุงู† ุฅุฐุง ุฏَู„َّ ุนู„ู‰ ุฒู…ู† ูˆู‚ูˆุน ุงู„ูุนู„ ๐Ÿ‘ˆ

Dinamakan  mafulun fih(zorof zaman) sebagai masa untuk melakukan sesuatau perbuatan itu.

๐Ÿ‘ˆุธุฑู ู…ูƒุงู† : ุฅุฐุง ุฏَู„َّ ุนู„ู‰ ู…ูƒุงู† ูˆู‚ูˆุนู‡.

Dinamakan  mafulun fih(zorof tempat) sebagai tempat berlaku kejadian itu.


Zorof di bawah tajuk mafulun fih.So, basically dia terbahagi kepada 2 kumpulan iaitu zorof zaman(masa) dan zorof makan(tempat)


Di bawah setiap zorof ade contohnya.



Untuk membina ayat menggunakan zorof ini,

๐Ÿ”–Kita kena tahu atau tentukan tempat die di belakang sekali atau di tengah ayat.

๐Ÿ”–Kita kena tahu zorof ni (mansub). Contoh, ุฎَู„ْูَ،ุฏُูˆู†َ، ูŠَุณَุงุฑَ

๐Ÿ”–Selepas zorof ini,kene majrur iaitu baris bawah.Contoh ayat:- ุงู„ุณูŠุงุฑุฉ ุฎู„ู ุงู„ุจูŠุชِ

๐Ÿ”–Contoh lain:-


Semoga bermanfaat. Ada apa-apa pertanyaan boleh komen di bawah.๐Ÿ‘‡


Khamis, 28 April 2022

E-card Hari Raya! by Rasyidahsheresimpleblog

 


Assalammualaikum semua, raya tak lama lagi akan menjelang tiba. Syidah nak buat satu giveaway duit raya tau. Tapi mesti la ada syarat-syaratnya,mudah je..hihi.. kalau dulu-dulu kita bagi kad raya kpd kawan-kawan, sepupu-sepupu by hand je kan. But nowadays, zaman serba canggih dan moden ni tak perlu dah bagi kad camtu je.. Sbb apa? zaman sekarang bagi kad pakai Whatsapp dah.. Mesej je.. TINGGG! masuk! Paling best boleh tambah animasi video, lagu dan sebagainya.Gempak kan? So, sesiapa yang sudi dan berkelapangan.. meh la join giveaway kecil saya ini. Bila dah singgah jangan lupa hantarkan jejak korang with url blog korang di "the beloved chit chatboxxx" Syidah tau!

Syarat-syaratnya:

1. Terbuka kepada semua rakyat Malaysia termasuk Melayu,Cina dan India

2. E-card mesti yang asli dan tak ambil dri En. Google 

3. Boleh guna pelbagai medium. cth: Canva, Microsoft Powerpoint, Paint dsb

4. Buat entri bertajuk " E-card Hari Raya! by Rasyidahsheresimpleblog" berukuran 14.8x 10.5 cm(landscape).. portrait pon boleh je..

5. Follow blog   Rasyidahshere

6. Post e-card anda di entri tersebut dan jangan lupa backlink ke post ini tau!

7. Selepas dah settle,jangan lupa berikan url giveaway anda di komen post ini.

8. Pemenang akan dipilih mengikut citarasa empunya blog Rasyidahshere hihihi


APA YANG PERLU ADA DALAM E-CARD ANDA??

#ikut kreativiti masing2.. cth: lagu,animasi bergerak, letak gambar dsb

# perlu ada watermark blog/nama anda(takut berlaku kecurian)

# Ucapan hari raya paling penting(barulah feel)

# 1 e-card, 1 blog sahaja ya


Tarikh penyertaan: 28/4/2022 - 14/5/2022

akan diumumkan pada 15/5/2022

Insya Allah



HADIAH YANG MENARIK MENANTI ANDA!๐Ÿ’ซ

๐Ÿ’ฅHadiah berbentuk RM10 untuk 5 orang yang terpilih๐Ÿ’ฅ


sumber: Google

๐Ÿ’ฅ๐Ÿ’ฅ๐Ÿ’ฅ๐Ÿ’ฅ๐Ÿ’ฅ๐Ÿ’ฅ๐Ÿ’ฅ๐Ÿ’ฅ๐Ÿ’ฅ๐Ÿ’ฅ๐Ÿ’ฅ๐Ÿ’ฅ๐Ÿ’ฅ๐Ÿ’ฅ๐Ÿ’ฅ๐Ÿ’ฅ๐Ÿ’ฅ๐Ÿ’ฅ๐Ÿ’ฅ๐Ÿ’ฅ๐Ÿ’ฅ๐Ÿ’ฅ๐Ÿ’ฅ๐Ÿ’ฅ๐Ÿ’ฅ

Updated(15/5/2022):-

Terima kasih kepada semua peserta yang join GA ni hihi anda semua adalah pemenangnya. Cukup 5 orang yang join..hihihi
Syidah memang jarang bukak blog ni sebab busy sikit..apapun tak lupa kepada semua rakan2 blogger..
Terima kasih semuaa!





































You all boleh je click stiap image mereka..boleh la blogwalking ke blog diorang juga tauu!

Terima kasih banyak2 kepada peserta sudi join hihiks~

Khamis, 24 Februari 2022

Giveaway Buku Kereta Lembu Dari Melaka oleh www.fairusmamat.com

 Giveaway Buku Kereta Lembu Dari Melaka oleh www.fairusmamat.com


Hai Assalammualaikum semua,Syidah saje berjalan2 di blog rakan2 yang lain..ambik angin..hehhee..Kemudian terhenti di blog JARI JEMARI MENARI mengenai Giveaway ini.Sangat menarik untuk kita join dan support. Jom semua!



Jom semua kita join tarikh berlansung adalah :bermula 24 Februari hingga 8 Mac 2022.


Hadiah :
2 buah buku x 2 orang pemenang. (Pemenang dipilih melalui sistem cabutan bertuah yang terdapat dalam internet)



Rabu, 23 Februari 2022

Pasrah - Sarah Suhairi

 Lirik Lagu: Pasrah-Sarah Suhairi

๐Ÿ’—๐Ÿ’—๐Ÿ’—๐Ÿ’—๐Ÿ’—๐Ÿ’—๐Ÿ’—๐Ÿ’—๐Ÿ’—๐Ÿ’—๐Ÿ’—๐Ÿ’—๐Ÿ’—๐Ÿ’—๐Ÿ’—๐Ÿ’—๐Ÿ’—๐Ÿ’—๐Ÿ’—๐Ÿ’—


Baru habis first semester

 


ni bukan gambar Syidah punya..rembat Google..btw syidah backlink kepada empunya blog.


Alhamdulillah.Habis sudah final untuk first semester.Syidah harap result baik2 laa walaupun malas betul diri ini untuk study.Tapi banyak pengalaman dan pengajaran yang Syidah dapat.Sebagai contoh,bagaimana cara kita nak bahagi masa dengan keluarga,study,main game...Selain itu,dapat jugak melatih kita bagaimana cara kita nak bekerjasama secara dalam kumpulan. Rupanya,macam2 ragam manusia ni..masalah itu masalah ini..Tapi,Syidah pon kadang ada je macam2 ragam jugek..HAHAHA..yah..tak leh nak wat ape lah gituu kan..Doakan yang baik sahaja. Insya Allah.๐ŸŒน


Apa pengalaman korang yang korang rasa best waktu belajar ? Share la.

Ahad, 6 Februari 2022

Petua hilangkan lebam bekam_Jom sama-sama ikhtiar!

Assalammualaikum semua.Syidah nak share ilmu serba sedikit. Hari tu kan.Syidah ade buat bekam dekat muka. Seperti yang kita tahu,biasanya ada orang lepas buat bekam takde tinggal kesan lebam kat mukanya,dan kadang ada orang ada lebam kat mukanya. Macam Syidah ade kesan lebam. Bila ada kesan ni..nk keluar gi kedai pon malu. HAHAHA mula lah..ada perasaan MALU dan overthinking di minda gittuw.. Tapi,macam Syidah bantai je gi kedai..gi pasar malam.HAHAHA. Tapi ade je org pandang2 cam tak puas hati. Untuk pengetahuan korang,bekam ni bagus..sebab dia mengeluarkan darah-darah kotor. Buat lah kat tempat rasa sakit urat macam kat bahu ke kat leher.Insya Allah lega lepas tu. Yang muka ada jerawat macam Syidah ni pon boleh buat bekam kat muka. Sakit sikit je... Kejap Syidah tunjuk gambar.



Nampak kan.Terlalu menonjol hahahhaa. 

Macam Syidah tenyeh Minyak zaitun kat dahi ngan dagu.Sambil tu,urut2 dan selawat 3 kali. Macam Syidah buat bekam 2/2/2022.. start tenyeh minyak zaitun tu 3/2/2022..siang dan malam Syidah buat. Alhamdulillah..sampai ke hari ini 6/2/2022 makin hilang..dia takde la hilang sepenuhnya..Tapi,hilang sedikit demi sedikit. Alhamdulillah.

#psst dia bergantung pada kulit korang gak tau. 



macam sebelum ni Syidah buat bekam,agak lama jugak la nak hilang.Alhamdulillah kali ni menjadi. Dengan izin Allah. Selamat mencuba guys.

Isnin, 24 Januari 2022

Giveaway bernilai RM500 untuk follower ( and subscriber)!!! . Penginapan percuma kat airbnb condo KL KLCC view !!!

 


Assalammualaikum para blogger, Jom kita join giveaway ni yg berharga RM500! Mana tahu ada rezeki kita..Senang je Syaratnya:-


1. Follow blog ni giveaway dan komen apa-apa saja yg murni dlm posting ni..

2. Subscribe channel youtube:  # Family Factor

3. Optional (tak buat tak pa) Teka aku asal dari negeri mana ( kalau anda menang giveaway, kami akan tambah cash RM100 kalau tekaan tepat.boleh buat makan makan at Kg Baru)

4.  Buat simple entry kat blog anda,  tampalkan banner kat blog anda dan link kan ke posting ni.



Sejujurnya first time juga lah syidah join giveaway berbentuk ni.Agak wowww! seketika kekekeke. Teruja pulakk.Klau bawak family pon best ni..hihi Done subscribe!Done follow! @rasyidahsheresimpleblog
Untuk no 3 tu, Syidah rasa empunya blog asal dari KEDAH DARUL AMAN.
Kita just try..Kalau benar itu rezeki le..kikiki


๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡
Oh apa giveaway nya.. ?

Penginapan at condo facing KLCC worth RM388 plus. 

Condo ni 3 bilik..

ya.. tempat airbnb yang kami dapat taraf Superhost tu. 
Ada swimming pool and gym etc. 
Takpa la kan giveaway. Se adanya la kan

๐Ÿ‘†๐Ÿ‘†๐Ÿ‘†๐Ÿ‘†๐Ÿ‘†๐Ÿ‘†๐Ÿ‘†๐Ÿ‘†๐Ÿ‘†๐Ÿ‘†๐Ÿ‘†๐Ÿ‘†๐Ÿ‘†๐Ÿ‘†๐Ÿ‘†๐Ÿ‘†

Menarik kan hadiahnya?Apa tunggu lagi?Klik banner tu sekarang.


Cute Pink Face Kaoani