Selasa, 21 Julai 2020

penjodoh bilangan❤️

assalamualaikum dan salam sejahtera.

Kenapa tajuk aq "penjodoh bilangan"?? haaa ni nak cerita ni hihihi.

Semalam nak dijadikan cerita,aq balik keje dari tadika..malam tu,adik aq yg ke-4 suruh aq ajarkan die bahasa inggeris..aq ni tak de la terror mane..tapi,kalau soalan yg bulatkan a,b,c,d tu aq rase senang je sebab boleh taram kan? ye dak gituu?hahahaha๐Ÿ˜

Lepastu,habis sahaja subjek (bi) die buka pula kertas kerja  yang cikgu die bagi tu..
aq saje laa nak tengok..mane tahu aq ni membantu ke kan..soalannya aq main agak je laa tapi rasenya begini ;

Ahmad mengambil_____________ gunting ....bla..bla...bla...(maaf tak berapa ingat ayatnya)

Aq fikir jawapan dia SEBUAH tapi dalam aq berfikir logik ke sebuah?? SEBUAH ni lebih kepada macam rumah,kereta macam tu..Kalau kata SEBIJI macam lebih kepada buah dsb..last2 aq tewas dengan pak cik Google.. 

Aq taip "penjodoh bilangan bagi gunting"




Haa lepas daripada tu,baru aq tahu "ohh kalau gunting ni rupanya (sebilah gunting)"

Tengoklah betapa lemahnya tatabahasa bagi subjek bahasa melayu kita ni..ni baru subjek darjah 6..

Aq rase bukan aq sahaja yang tak tahu apa penjodoh bilangan bagi gunting..ataupun mungkin mereka yang macam aq ni lupa seketika..

Jadi tahniah kepada anda yang membaca entri ni dapatla serba sedikit ilmu.. ilmu pelita hidup..walapun kau dah habis sekolah tak bermakna kau tak payah tahu pasal penjodoh bilangan ni..sangat berguna time ko nak ajar anak cucu ko pulak.

Rasulullah SAW pernah bersabda,"sampaikan lah ilmu kepada sesiapa walaupun sepotong ayat."

Ingat,jangan jadi macam aq ye.

Bangkitlah wahai rakyat Malaysia,bangun lah dari lena. 

๐ŸŒบ๐ŸŒบ๐ŸŒบ๐ŸŒบ๐ŸŒบ๐ŸŒบ๐ŸŒบ๐ŸŒบ๐ŸŒบ๐ŸŒบ๐ŸŒบ๐ŸŒบ๐ŸŒบ๐ŸŒบ๐ŸŒบ๐ŸŒบ
SELAMAT MAJU JAYA!
SEMOGA BERJAYA!
BYE!


MESEJ: JANGAN LUPA KOMEN DAN FOLLOW!
๐ŸŒบ๐ŸŒบ๐ŸŒบ๐ŸŒบ๐ŸŒบ๐ŸŒบ๐ŸŒบ๐ŸŒบ๐ŸŒบ๐ŸŒบ๐ŸŒบ๐ŸŒบ๐ŸŒบ๐ŸŒบ๐ŸŒบ๐ŸŒบ


2 ulasan:

  1. Hi rasyidah. Saya singgah sini. Tak sangka. Saya pun tak tahu kalau gunting tu sbilah..sebab dia tajam kan.. terima kasih


    Btw, saya dah jawab soalan awak di ruangan komen saya.

    http://ladydiyy.blogspot.com

    BalasPadam
    Balasan
    1. hehehhee kan??...๐Ÿ˜ saya tengok dah lady diyy tq yee❤️❤️

      Padam

Popular Posts

CELENG PITIH SAYA NI

Cute Pink Face Kaoani