Khamis, 13 Ogos 2020

Cara buka akaun bank💸 di Maybank🐅

Hai assalamualaikum,buat apa tu?aq harap sesiapa yg baca entri ni sihat-sihat semua ye.

Percaya ke tak nak percaya,umur aq 20 tahun baru buat kad bank sendiri..hahahaha

Memandangkan musim Covid pada tahun ini(2020), nak buat buka akaun bank ni ambik masa 2 hari. Okeyh jom start dengar cerita aq.

Awal pagi aq bangun,dah solat la subuh..lepas tu tengok tengok blog orang..kikikiki.. saja blogwalking..kemudian,dalam pukul 9 lebih macam tu,adik aq yg umur 18 ni,dapat wasap daripada cikgu IKN (Institut Kraftangan Negara) maklumla,nak masuk diploma bahagian Batik. 

Cikgu dia kata, kena buat Maybank lepastu nak salinan "muka hadapan buku bank". Aq tak paham gak tapi buat faham je la,dah aq pon tak ada bank sendiri rasa macam tak perlu aq pikir..teruk nya aq weyh..tolong jangan jadi macam aq.

Kebetulan ayah aq kerja,mak aq pulak tak pandai bawak kereta, naik grab banyak gak kene cas tu, nasib baik ade jiran yang sudi hantarkan. Aq panggil jiran aq tu Cik As,serius weyh..kalau tak ada Cik As,rasenya sampai sekarang aq tak ada kad bank sendiri..hahahaha..Mak aq tak dapat ikut sebab dia ajar budak mengaji,jadi aq dua beradik ni la yang ikut Cik As.Cik As pesan kena pergi awal sebab bank biasa tutp pukul 3.00 ptg. So, ready la semua yang perlu untuk nak buat buka akaun bank ni.

Apa yang kau perlu ready,

1.ic original kau

2.salinan ic

3.pen

4.buku nota/kertas kosong

chop* sebab nanti once kau dah duduk depan orang yang sedang berurusan dengan kau nanti lepas kau dah download Maybank2u,time tengah-tengah nak register tu,banyak benda kau kene reka,kena ingat..macam username {kena ada nama dengan nombor}kalau password tu tak silap aq, {kena ada huruf besar,huruf kecil,nombor dan simbol} ni semua engkau yang reka ko tahu tak?banyak lagi tau,nanti orang tu akan ajar ko..ko jangan nangis pulak time tu..tanya je die apa-apa yang ko nak tanya..Macam aq, dalam otak aq dah tahu dah nak buat apa laju sikit la aq wat berbanding adik aq..hahahaha..(kembang hidung jap)

Apa salahnya kau ambik masa tulis sekejap.Nanti kalau kau lupa,senang ko nak cari balik.Orang tu die diam je,die tak suruh tulis pon tapi kau kan dah besar pandai-pandaila.

pssssstttt*actually kaunter aq dengan adik aq dapat sebelah sebelah je hihihi..Aq kaunter 8,die kaunter 9.

5.offer letter(surat tawaran belajar kau) ni ko kene bagila kalau kalau kau kata nak sambung belajar @slip gaji(kalau kau kata kat die ko bukak akaun bank ni sebab kerja)

chop* macam aq pulak,aq tak kerja dan aq lepasan stp...aq pon tengah tunggu result upu 18/8..So,tak dapat lagi offer letter tu kan? takpe..nanti ko datang bank kan,ko cakap je nak buka akaun bank ni sebab nak sambung belajar.Kiranya,ko datang bawak ic ori dengan ic salinan jer la.Jangan la pening.

6.Download siap2 apps Maybank2u dari rumah 

7.Pastikan fon ada data/internet(sebab nanti kau nak register Maybank2u(online banking) kan,orang tu ajar step by step menggunakan fon kau)face to face

*Kebetulan adik aq x ada data,nasib baik aq on hotspot,aq kat sebelah dia je kan..inilah tragedi yang kalau boleh ELAKKAN la..sebab bila kau tak ada data melambatkan kerja orang tu,dan membuat orang lain yang menunggu giliran lama tau.Tambah2 lagi orang yang berurusan tu sanggup skip rehat diorang untuk kita tau.

8.standby duit rm250 dia tengok jugakla kadang rm50 je cam adik aq rm 50 je die kene buat.

Tapi jangan risaula..nanti duit tu kau boleh keluarkan balik.. dia ambik Rm8 sebab tolak duit kad je sebenarnya.

okeyh..Ingat hadam 8 perkara yang kene standby tu ye,kalau nak cepat siap.#Kita senang mereka pon senang.


10/8/2020

Aq datang dengan hati yang gembira..sebab orang kata sehari je siap buat kad. Dah ade dah orang yang kerja bank kan jaga kat pintu,bukan guard tau tapi aq rase die volunteer kot nak tahu apa tujuan kita datang bank tu. Situasi ni depan pintu kaca nak masuk Maybank 

PAK CIK TU: Datang ni nak buat apa? (dengan muka garang xde senyum sebab pakai mask kan time tu..hahaha tapi aq dapat rasakan die tu macam garang je.)

Terus terang aq datang aq cakap nak buka akaun bank

AQ:"Saya dan adik saya nak buka akaun bank sebab nak sambung belajar,tapi saya tak ada offer letter sebab saya pelajar lepasan stp dan tengah menunggu result Upu "

Dik oi,ko cakap je direct daripada dia tanya ko macam aq.Senang kan. Dia pon....

PAK CIK TU: Ok,bagi ic, tunggu kejap ye..

Haa time ni,die pergi kat kaunter ambik borang. Aq tengok dalam bank tu macam ramai orang,kebetulan lagi,bank tu kan sebelah kedai mamak..So, aq isi kat kedai mamak je.

Dalam borang tu,die nak maklumat diri kita lengkap( no.fon alamat semua la.)

Ada 3 helai tau. 2 helai lagi,aq paham suh tulis lagi maklumat diri kita tapi sikit je la.Bawah bawah tu aq start tak paham jadi aq tinggal je,jangan memandai2 tau..tak paham tanya la pak cik takdi. ALL ENGLSIH weyh soalan dia.Aq start tak paham sebab muka surat 2 dan 3 tu,asyik cerita pasal budak US je pening aq. Mood aq yang gembira takdi kembali hilang sebab pening pikir jawapan tau..last2 aq tewas tak yah jawab.Tapi kalau ade suh tandatangan tu,sign jela ye.

Haa dah siap tu,aq pergi balik dekat pak cik takdi,barula pak cik tu suruh aq masuk..yang layan aq seorang wanita pulak..kaunter tu sebelah je pintu kaca nk masuk Maybank tu,so pak cik tu ade je kat belakang kitorang.

AKAK DEKAT KAUNTER: Bagi ic, letak ibu jari bile bende yang die letak ic tu menyala merah ehh.

AQ : okayh..(aq pon buat macamyang die suruh)

Sambil tu,

AKAK TU: kita kena buat APPOINTMENT dulu ye..sekejap saya tengok tarikh..

AQ: Ohh...bukan siapkan dalam masa sehari ni ke? kena apointment dulu rupanyaaa..

Hampa sikit aq ketika itu,tapi aq faham musim Covid kan sop perlu dijaga.Aq rasa sebab tu laa..

AKAK TU: haa 12/8 tarikh ni awak kena datang semula tau..nanti awak cakapla yang awak dah buat appointment untuk hari tu ye.

AQ: Okayh,terima kasih ye.. 


12/8/2020

Dah sampai depan pintu Maybank,

PAK CIK TU:Ohh yang hari tu kan?kejap bagi ic dulu ye..

AQ:haah..

Pakcik tu kan die tolong ambil kan nombor giliran untuk aq dan adik aq,then di suruh duduk dekat kerusi yang diorang dah sediakan. Aq rasa menunggu tu macam lama jugak.Tapi aq fahamla,biasala lama kan bila nak buka akaun bank ni.hehhehe..Tambah tambah lagi,aq selsema batuk dah kurang sikit time ni alhamdulillah.Time aq dduk tu,angka giliran yang sedang berurusan menunjukkan nombor yang ke 5509 sedangkan aq 5511..jadi aq rase tak lama dah tu..tunggu jelaa...tunggu punya tunggu..sampaila turn aq pulak.. YEAYYYYYY gembira tak terkata weyhhhh..hehhehehe buat kad je pon..lain maciam gembira aq hahahhahaaaa



ni je menyempat nangkap gambornye


Macam aq dah cerita yang kat atas-atas takdi,once ko dah duduk je,dia suruh kau download MAYBANK2U..sambil dia urus kad buah ceri kau tu la dan dia bagi satu lagi kad berwarna kuning dan kat situ ada nombor akaun kau sendiri.Dah settle bab tu,haaa masuklah pula sesi register Maybank2U...

Nanti lepas dah siap semua,dia suruh kau aktifkan cdm tu..yang ni ko kene pergi mesin yang masukkan duit..nanti pergi kat mesin tu tekan cdm dan masukkan duit rm250 dalam mesin tu tau.Akak tu cakap je kita kene buat sendiri..kita dah besar dah sedarlah diri tu ahahahahaha.

Ko tahu ni scene lawak sebelum masukkan ,

aq masuk la kat bahagian mesin atm tu aq masukkan kad ceri aq..teruja sangat..lepas jumpa cdm tapi aq tak tahu nak tekan apa.Dahla ramai jugak kat situ..hahaha..nasib baik ade kakak kat sebelah tu kata,

"Ehh tu bukan mesin untuk cdm tu..kalau cdm yang sebelah kiri ni.."

"oh ye ke kak..hehehe " aq jawap tu je la..malu tu memang malu tapi dari situ la ko belajar.

Rupanya,aq pergi masukkan kad tu dekat mesin yang keluarkan duit sahaja..ahahhahaha

Aq serius tak tahu macamana nak masukkan duit ni sebab die suh tekan cdm aq tak paham cdm tu apa..teruknya aq.

Then akak yang dekat kaunter yang tolong aq ajar...



Cara tekan cdm kat mesin untuk masukkan duit:-

1.Tak payah masukkan kad ceri pon.. Firtsly,ko tekan mana2 butang, akak tu tekan butang ENTER ..hehehe..ingat lagi..

2.tekan CDM

3.AQ tak ingat nama die tapi lepas ko tekan CDM,dia keluar 2 option.

Sama ada masukkan tunai ke keluarkan tunai tak silap aq la

4.Ko tekan "masukkan tunai"

5.Nanti no .akaun dekat kad kuning yang kau dapat masukkan je..yang panjang panjang tula..then teruskan transaksi kau..nanti tempat masukkan duit tu kan,terbuka masukkan duit dalam tu cepat2..kalau boleh duit tu tak nak konyok2 sebab die tak terima. Macam aq time masukkan duit ni,berapa kali aq cuba betulkan duit tu..Nasib baik last skali die terima. Dan siap jugak akhirnya.

Lepas settle semua ni aq rasa lapar weyh.Dan cari makanan sekitar situ..Hehehe maka pulanglah si rasyidahshere dengan hati yang riang..

byee byee

ohyeeee* pasal salinan muka depan buku akaun tu,kau tanya je dekat kaunter,macam aq, sekejap je dia urus... die mintak ic dan nom.akaun bank kita,then die cop dan sign.

edited:

belakang

depan
*kad ni takde fungsi yg besar pon sbb just tercatat no bank kita je..macam bagi sy,bende ni function giler sebab bantu saya time nak transfer atau sebagainya..lebih mudah dan eloknya kita menghafal..

haaa ni contoh kad ceri adik2 ku

# Suka untuk saya jelaskan,saya bukan lah pekerja bank dan saya hanya share pengalaman saya buka akaun bank untuk sambung belajar sahaja..kalau buka akaun bank untuk bekerja sy tak tahu..atau anda boleh lihat komen-komen sebelum ni yang mana mereka ada share pengalaman mereka serba sedikit. Untuk maklumat lanjut,boleh pergi terus ke cawangan bank tu(by oppointment dulu ye) atau call..maaf salah silap..maaf tak dapat nak bantu...

bye bye

197 ulasan:

  1. gooluck untuk result upu sis!

    BalasPadam
  2. Bukan ke kene sebut bukak saving akaun

    BalasPadam
    Balasan
    1. ini yang mana ni bang ? maap bang sy tak paham

      Padam
    2. bro baru paham😅 sama je bukak akaun bank tu dengan bukan akaun simpanan(saving).

      Padam
    3. wah, ada rupanya blog latest pasal ni. sgt bermanfaat. terima kasih sgt2, tak kekok la kita nanti hahah. kebetulan nk buat acc maybank dlm masa terdekat ni huhu.

      Padam
    4. semoga dipermudahkan urusan sis hihiks

      Padam
    5. Leceh skrg ni buka akaun, indah kabar dari rupa..

      Padam
    6. Sis nak tanye Sye ade surat yang mengesahkan saya pelajar kolej dan Sye telah serahkan pada pihak Maybank cuma kan Sye tak tahu caj berapa dikenakan boleh kah sis bantu sye

      Padam
    7. Maaf sejak sejak ni,sy busy sikit tak bukak lansung blog ni huhu.. sebenarnya tak silap sy,ia bergantung jugak bank tu..kalau awak nak bukak akaun kat maybank,standby la dlm rm250..gituu

      Padam
    8. Sis saya ni pelajar sek men and teringin sangat nk keje dropship sebab nk cari duit sendiri mau pulak nk kena ada acc bank kan. so kalau org bank tanya saya apa tujuan nk bukak acc bank and sy ckp nk keje so nanti mesti dia minta slip gaji tapi saya x de slip tu so kalau dia tanya apa patut saya buat?

      Padam
    9. Guna parents punya card ja dulu..

      Padam
    10. Assalamualaikum nak Tanya Sy umur 18 tapi tak cukup umur Hari jadi boleh ke?

      Padam
    11. kalau belum birthday kira under age lagi. so kena bawak parents

      Padam
  3. Aku baru ja balik dr bank..
    Keberulan nk buat niaga online so kena ada bank online...
    So aku pergi lah dkt maybank diorg ckp buat masa skang dr awal pkp smpai skang mana² bank seluruh negara hanya benar kn 2 ketegori shj untuk buka akuan baru..
    1: kena ada surat tawaran kerja
    2: kena ada surat tawaran belajar

    Aku xda keja mana² syarikat belajar pon dah habis 8tahun so aku tak di benar kn buka akuan baru walau aku ada bisnes sendiri yg kecik² yg xda daftar ssm...

    Cimb aku pon dh kena block skang n aku xda mana² bank..
    So ini dugaan hidup semasa covid ni...

    Kpd sapa² yg baca msj aku ni Aamiin kn lah doa aku supaya boleh buka akuan baru...
    Aamiinn

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ya Allah bro,kesiannya. Semoga dipermudahkan urusan selalu. dan semoga Mirrorbay 105 dapat buka akaun bank. Amin ya rabbal alamin.

      Padam
    2. Srs la 2 ketegori tu je.. tu adoii aq da la kje kontrak je mne nk cari surat² pengesahan ni bagai..

      Padam
    3. maaf sis,ini soalan yang org kaunter tu tanya saya..saya rase ade je untuk orang yang dah kerja nak bukak akaun..ade cara nya..sis kene tanya org kaunter tu sis hehe

      Padam
    4. maaf la kalau umur 18 tahun,kita baru je keje nk buka akaun ni...tpi slip gaji xde mcm mne tu?

      Padam
    5. memang tak boleh bukak,depa tak bagi lansung,,prlukan offer letter jugok...haih naya la laguih ni

      Padam
    6. alahai baru plan nak buka acc utk small bisnes jugak.. hm takleh lah gini eh

      Padam
    7. polisi bank tu manusia yg buat .. tp diorg ni buat susah .. dulu2 xde pon bnde alah ni .. kerajaan promote untuk keje sendiri .. ( online ape semua ) tapi bank buat leceh nk bukak akaun .. mane lagi kuat .. kerajaan ke bank? yg keje2 bank ni tolong phm rakyat2 marhain ni. aku geram sbb bapak aku nk buat bank x lepas .. nk surat pencen la ape semua la.. ingat semua org keje kerajaan ke ade surat pencen.

      Padam
  4. kalau bukak acc maybank ni mase kita tengah belajar boleh kan ? ke tak boleh jgk ? hmm ..

    BalasPadam
    Balasan
    1. boleh insya Allah.Bukan ke pelajar yang tengah sambung belajar penting untuk buka akaun bank.Saya rase boleh je tu.. bawak je apa yg saya nyatakan di atas. Nak bawak selain drpd tu sebagai persediaan pon boleh je.

      Padam
  5. sis nak tnya..kalau kita pasport indonesia tpi jaminan suami..boleh buka akaun tak

    BalasPadam
  6. Maaf sis,saya tak nak memandai-mandai,saya tak tahu sama ada boleh atau tidak. Kalau sis ragu-ragu cuba sis contact no. dekat google.maaf sis skali lagi.

    BalasPadam
  7. tq sis alhamdulillah dh tau pon cara nk bukk account 😄 sebelum ni dh bukk acc bank islam tapi dh lupa step haha kalau ada no phone mai lah nk save hihi

    BalasPadam
  8. Alhamdulillah🤗boleh je cuma utk tanya lebih detail tu sy bukan pakar dalam ni tapi bersasarkan pengalaman saya shj ni.

    BalasPadam
  9. assalamualaikum. saya nak buka acc bank untuk saving je. kalau guna kad matrik kolej komuniti je boleh ke ?

    BalasPadam
  10. waalaikummusalam,ade tak surat tawaran belajar yang menandakan awak masuk ke kolej tu?kalau ade,bawak la surat tu..kalau takde,bawak lah ic atau salinan ic ke prepare je. Pastu,jangan lupa bawak duit rm 250 standby.

    BalasPadam
  11. Kak naktanya , mcm kita nkbukak akaun tapi kita ni takkerja / taksmbung belajar masih boleh la kan nakbukak? Pi sna pastu depa nak ka semua benda tu? Or bgtau ja sbb nak kerja?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Insya Allah,saya rase boleh je..benda tu kan penting an,takkan org tu tak bagi! tapi sis/bro boleh je cakap nak buka akaun ni untuk kerja. Insya Allah boleh tu..semoga dipermudahkan urusan ye!!

      Padam
    2. Kak sijil SPM dia tak mintak ke

      Padam
  12. Hi sis, sya nak tnya tdi ptg sya pgi maybank nak buat akaun maybank sbab sya ni berniaga online nak buka akaun sendiri sblum ni guna mak punya so nak memudahkan lgi kerja sya nak buat akaun maybank tpi pakcik dkat maybank tu kata kena ada nama company so dia kata kena sediakan duit sebanyak Rm1000 untuk tlong sya buat company tu..Sbab sya first time msuk maybank tak tahu nak buat apa so sya nak tnya btul ke nak kena byar Rm1000 buat company tu? Sbab sya ada bgitahu yg sya nak buat untuk simpan duit dia kata tak bleh so dia tnya pekerjaan sya sruh sya sediakan duit Rm1000 buat company sya..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Maaf ye,saya tak sure about this.Sbb sy tahu bukak akaun ni pon utk sambung belajar je.Tapi,sepupu sy bgthu tak silap dia,kalau awak cakap nak bukak akaun utk bisnes online memang dia caj mahal sikit.Cuba awak cakap kat org tu,nak bukak akaun semasa. Kalau tak boleh jugak,cakap la nak bukak akaun simpanan.Maaf kalau tak menjawab.

      Padam
    2. Kalu nak bukak acc semasa @ current acc memang RM 1000 dik .acc semasa untuk orang yang Ade daftar syarikat Kalu acc saving RM 250 je

      Padam
    3. Kalu nak bukak acc semasa @ current acc memang RM 1000 dik .acc semasa untuk orang yang Ade daftar syarikat Kalu acc saving RM 250 je

      Padam
    4. ohh macam tu...baru tahu juga saya pon..tq atas perkongsian

      Padam
  13. Assalamualaikum. Saya nk tumpang tanya macam mn nk buat kad bank cera dalam talifon saya xada lagi kad bank dan buku bank xada

    BalasPadam
  14. ohh kalau nak bukak bank simpanan boleh pergi centre yg terdekat dengan awakla..contoh maybank,awak pergila centre maybank cakap nak bukak akaun dan nak buat maybank2u.Maybank2u ni function die transfer online je..awak tak perlu keluar pergi mesin atm dah utk tranfer. Kalau keluarkan duit memang awk kene gi atm.Harap menjawab.Maafkan saya ye kalau kurang jelas.Kalau ragu2 awk boleh pergi mane mane centre terdekat tanya shj org di kaunter tu.

    BalasPadam
  15. Nak tanya, saya skrg di form 6 semester 3 dah tapi baru nak buat acc acck, xpeke kalau tunjuk kad matrik je? Huhuhuhu sbb nak simpan duit jugak. Takut pulak nk pegi

    BalasPadam
    Balasan
    1. waalaikummusalam awk,saya rasa boleh je..rasenya nak selamat bawak salinan ic jugak. Kot org tu mintak. Sampai sana bagithu je la perkara sebenar awak nak bukak utk apa..apa yg saya tahu kalau yang nak bukak bank simpanan ni,umur 18,19 dah boleh bukak tanpa ibubapa disisi.Tapi bagi budak2 umur dalam belas tahun tu kena ibubapa ada sekali. Dan saya rasa insya Allah boleh bukak.

      Padam
    2. Kalau kerja d kdai runcit buat smentara ni, mcm mna ye nk buat surat tu

      Padam
  16. Nak tanya, kalau saya skrg di form 6 sem 3 dah tapi baru nak buat acc bank. Kalau bawa kad matrik je xpeke. Takut pulak huhuhuhu sebab nak simpan duit

    BalasPadam
  17. Nk tnye..tdi g bank.pbb.nk buat akaun simpanan,.baru Lau xkerja kena sediakan ic kad nikah slip gaji suami..betul ke.

    BalasPadam
    Balasan
    1. cik,saya bukan kerja bank cik. Kalau cik dah pergi bank dan org keje bhgian bank tu cakap kene sediakan semua yg cik nyatakan tu maknanya betulla tu..mungkin sebab pkp ..jadi,die perbaharukan laa syarat tu..maaf andai saya memeningkan kepala cik.

      Padam
  18. Salam.. kata kawan sy .. Klau bukak akaun Maybank.. kena ada bil air.. btul kha?? Klau bukan atas nama sy xpe ke??

    BalasPadam
    Balasan
    1. waalaaikummusalam cik,berdasarkan pengalaman saya,saya tak pernah lagi bawak bil air nak kesana melainkan ic ori ngan salinan.Saya tak sure kena bawak ke tak bil air.Prepare je la bawak ke sana. Ataupon,cik call bank tu..apa yang cik perlu bawak..ceritala mengapa cik nak buka akaun ni.Gitula.Harap menjawab.

      Padam
  19. buka akaun maybank baru perlu ke surat introducer.

    BalasPadam
    Balasan
    1. maaf, surat introducer tu apa ye? nak senang kalau buka akaun utk sambung belajar,bawak je apa yang saya nyatakan dekat atas.Kalau sebaliknya,cik ragu2 ke apa better call dulu ke tanya apa yg cik perlu bawa.

      Padam
  20. Fuuh aku pn yg umur setenga tua ni bru nak belajar bukaa akaun 🤣🤣 thnkyou sbb kongisi pengelamn dear senang skit laa nnti kite brhurusan 🤣

    BalasPadam
    Balasan
    1. aahahahah..you are welcome ye..sekadar perkongsian melalui pengalaman je ni..mungkin lain orang lain pulak pengalaman dia begitulah..

      Padam
  21. I didn't know ada jugak blog yg up-to-date like this.Tak tau macam mana nk Terima kasih nih😂 this really help me out as an introvert couse I really don't know how to communicate with other and Tak tau nak tanya kat Sapa😂 thank you again🤍

    BalasPadam
    Balasan
    1. sy pon jenis yang tak bnyk cakap jugak tpi bila kita tak tahu takkan nak senyap so,saya cuba utk tingkatkan self esteem utk bertanya.Just acah2 tanya macam orang dah besar padahal rasanya diri ni kecik je lagi ahahaha. you are welcome.

      Padam
  22. Sekarang ni.. da zaman kete terbang bak kate madir..tp hhhuurrrmmm...😂. Sume urusan kne wt appointment dlu, xde nyer g serang2 mcm dlu. Byk2 kn lah membace utk dptkn info.

    BalasPadam
  23. lepas tak kalau kita nak buat maybank sebab nak masukkan duit EPF.... dan memang perlu ada salinan ic juga?

    BalasPadam
    Balasan
    1. maaf cik,kalau bab ni cik kene refer pihak maybank call ke ape..sebab saya tak tahu..hehehe..

      Padam
  24. Tak sangka 2021 pun ada yg main blog...apa2 pun, thanks. Teruskan menulis...sbb byk manfaat yg masyarakat boleh dpt

    BalasPadam
    Balasan
    1. ahahahhaha,kalau dah salah satu hobi x leh lari dah ahahahha 😂cuma perlu ade masa lapang je untuk terus menaip entri yg bermanfaat.Hehehe..terima kasih ats sokongan cik hehe.

      Padam
  25. Tak sangka 2021 pun ada yg main blog...apa2 pun, thanks. Teruskan menulis...sbb byk manfaat yg masyarakat boleh dpt

    BalasPadam
  26. kalau under 18 tapi saya nak buat akaun macam mana pulak ye?

    BalasPadam
    Balasan
    1. ohh x silap kalau budak2 bawah umur la kan org kata,perlu bawa parents sekali la mak atau ayh dan kalau budak tu umur 18 tahun boleh je pergi tanpa parents. Cuma tak sure boleh ke tak buat seandainya tarikh birthday tak lepas lagi.Maksud sy,buat akaun simpanan ni lepas tarikh birthday awak la...faham tak?sori berbelit belit saraf dalam otak memikirkan ayat.Ahahahah.

      Padam
  27. Assalamualaikum kak nk tny, dlm borang yg pgawai bank bgi untk isi tu apa je maklumat kene isi yee ? Maklumat utk peljr dia ada tny bnyk ke eh ?

    Lgi stu kak nk tny, sya mmg dh smbg bljr,klu cakap buka akaun utk sambg bljr..dia perlukn jgk ke eh surt tawarn yg kite dpt tu ? Lpstu dia ade tny apa apa lgi ke ttg smbg bljr tu cth, ade dpt bantuan ke mcm tu dia ade tny ke ?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Waalaikummusalam sis,okay ni Maybank tau.. kalau borang yg sy isi dekat kedai mamak tu ade 3 helai kertas tak silap,fully english...dalam tu tak silap suh tulis nama kita,alamat,dapat sambung belajar kat mana,alamat tempat sambung belajar,maklumat basic la yang die mintak..lepas tu 2 helai lagi tu soalan berkaitan macam budak US..die tanya kita ni budak us ke ape ke tak ingat dah saya.Yang penting yang mana paham,tick je..kalau tak paham tinggalkan.And tanya encik yg jaga kat bhgian kaunter pertanyaan dalam maybank tu,apa lagi yang belum lengkap?haa nnti die bgthulaa..tandatangan kat mane ape semua..simple je..

      2)Maklumat untuk pelajar dia bukan tanya banyak..just tempat kita belajar kat mane je..sebab tujuannya nak bukak akaun bank je dik.

      3)Kalau sis dah sambung belajar..sy tak sure laa perlukan atau tidak surat tawaran tu..yang pastinya salinan ic ngan ic ori bawak siap siap..prepare.Tapi kalau baru nak masuk sambung belajar ke mana2 boleh la bawak surat tawaran tunjuk bukti hehe.Gitu je.

      4)Waktu saya datang hari tu,tak de pulak die tanya pasal bantuan..hehe

      Padam
    2. terima kasihh sis !!!🥺🥺

      Padam
  28. Terima kasih sis 🥺🥺🥺

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hai sis, sis isi ke kat alamat tempat belajar tu ye? Atau kosongkan saja? Sbb kita tak tahu dapat kat mana lagi

      Padam
    2. haah bantai je🤗 contoh zaman dulu awak teringin masuk uia kan..awak cari je dekat Google alamat uia hahaha😂tapi awak kene main agakla contoh awak hantar permohonan sambung belajar dekat politeknik takkan awak tulis alamat universiti laakk..melainkan awak mohon dua2 intitusi tu mana2 laa..pilih satu cari alamat keyh..harap menjawab

      Padam
    3. eh boleh ye kak isi je alamat U mana2 walaupon tak tahu dapat ke tak lagi?

      Padam
    4. haah, hari tu saya buat macam tu wak..

      Padam
  29. Aslm kak , kalau tak perlu bwk Salinan Ic boleh ke?

    BalasPadam
    Balasan
    1. boleh je rasanya,sebab hari tu pihak bank yang fotostat kan ic sy😄tapi sy tak sure maybank yang tempat lain sama ke atau tidak hehehe..kalau boleh,standby aje.🤗

      Padam
  30. Assalammualaikum sis🥺🥺 boleh bantu sye tak 🙏 sye ni 1st time nak bukak akaun bank.Tak kerja tak belajar just nak bukak untuk niaga online 😅. Nanti sampai bank kita nak cakap ape eh nak buka akaun semasa ke or akaun simpanan??
    Alasan mcm tu boleh diguna pakai tak?🥺 sye cari blog lain tapi dah lama sis sorang je blog baru😣 pleasee 🙏 tolong balas komen sye 🥺 semoga sis dipermudahkan urusan❤️

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alamak maaf baru on blog hehe.Yang ni kan,saya ada tanya sepupu saya,dia buat bisnes gak.Dia kata bukak akaun semasa.Saya tak tahu gak apa beza 2 akaun ni hehe.Btw bila sis smpai sana,insya Allah orang bank tu akan guide kita jangan risau wakk😅tanya sahaja di kaunter pertanyaan tu wakk..Tanyakan sekali apa beza akaun semasa dan akaun simpanan..boleh share kat komen ni hihihi

      Padam
    2. Kalu untuk orang niaga lebih baik akaun semasa dik .penting Ade akaun semasa untuk org bisnes senang nanti nak buat loan beli apa2

      Padam
  31. Umur 60 tahun keatas boleh buat kad debit x utk maybank

    BalasPadam
    Balasan
    1. boleh je tu rasenya,if pak cik nak buat tu kan,kalau pak cik tu macam tak tahu sangat boleh bawak penjaga..anak atau cucu seorang.Waktu pkp dulula,saya tengok ada je cucu dia buatkan kad utk nenek dia.Tapi tak tahula pkp yang sekarang ni macamana pulak..😅 tapi selagi 2 org dalam kete dibolehkan rasenye.

      Padam
  32. Kira nya awak dapat kad kertas kuning tu je ke? Kad atm dapat x?

    BalasPadam
    Balasan
    1. eh dapatlah,kad kertas kuning tu dengan kad atm ceri👍🏻

      Padam
  33. Dik..hr tu akk ad p maybank nk bka acc.punyala pjg akk beratur,ble turn msuk bank.akk y kt dpn pntu tu ckp xblh bka klo xkje.klo surirumh kne amk surt mjikan suami atau mcm akk suami akk plis,dia nk ptstat name tag suami.n lps tu kne bt appointment dlu.kne scan myEzi tu..

    BalasPadam
    Balasan
    1. salam sis,saya faham perasaan akak menunggu beratur lama tu.Penat dia jangan cakapla juga sis huhuuhu.Maaf juga sis sbb sy tak tahu pulak prosedur bukak akaun bg suri rumah kerana sy menceritakan pengalaman sy bukak akaun utk sambung belajar shj.Walaubagaimanapun,terima kasih atas perkongsian sis mengenai cara bukak akaun simpanan bg suri rumah.🤗

      Padam
  34. sorry tanya.. time dia bagi kad tu kena sign tak dekat kad? sebab kalau bank islam kene sign.. sy nk buat kad maybank jugak sebab nk sambung belajar bulan 3 ni..

    BalasPadam
    Balasan
    1. time proses tu x silap kena
      buat sign jugak tapi sy tak ingat la cik ada sign dekat kad jugak ke tak..yg sy ingat
      sign atas board elektronik macam tu..hehe maaf kalau silap

      Padam
  35. hai sis,nk tya ,kalau bdk bwh umur 18 thn nak buka akaun,brp depositnya ya?

    BalasPadam
    Balasan
    1. budak bawah umur tak pasti la dik..standby rm250 kot..
      macam adik sy hri tu,ade surat sambung belajar tu rm 50 je ...tapi jangan risau dik if org tu minx rm250,kita boleh ambik balik duit tu drpd bank kita hihi..tapi mungkin rm5 ke rm10 daripada jumlah tu die tolak untuk bayaran kad ceri kite tu. Tapi memang sya tak sure la berapa ratus nak kene standby. Sy pon nasib baik time tu ayh baru dapat gaji..kalau tak nganga jugak hahahha

      Padam
  36. Saya telah beberapa kali pergi ke bank-bank di kawasan kulim kedah untuk buka akaun simpanan tetapi tidak dapat kerana saya ada akaun bank simpanan bank rakyat diblock kerna ada orang lain mengunakannya..sekarang ni dalam siasatan jenayah komersial...bagai mana cara atau perlu saya lakukan untuk buka akaun baru untuk menerima gaji dan penyimpanan wang kwsp.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alamak kes jenayah dah ni..maaf kak saya pon bukan pakar bab bab bagaimana prosedur untuk selesaikan jenayah ni.Pengalaman sy berdasarkan bukak akaun simpanan maybank ni je😅Kalau cik kata,cik pergi mana mana bank pon x leh buat akaun bank tu maknanya,saya rasa lahh..masalah yang "ada orang guna akaun bank" cik tu kene selesai dulu kot. Apepon,nak selamat better cik pergi mana2 bank cik tanya pihak kaunter bank tu..apa yang perlu cik buat sekarang ni sebb penting bukak akaun bank ni mudah nak berurusan.Apepon,sy doakan semoga cik dipermudahkan segala urusan.

      Padam
    2. kitaa samaaa . and now memang kenaa cari nak bukak bank mana ������

      Padam
  37. Susah jugak yee buat time pkp..saya teringat balik time buat acc maybank 2017 hri tu..masa tu student U just guna kad matrik nak buat acc..Alhamdulillah settel jgk..ada jgk bank encik harimau ..ghauummmm

    BalasPadam
    Balasan
    1. Haah cik,beruntunglah cik daoat buat akaun bank zaman sebelum pandemik covid ni.Sekarang,kemungkinan disebabkan peredaran masa atau tambah2 lagi masalah covid ni,membuatkan sistem tu makin complicated.Nak tak nak,kita kene ikut ajerla prosedur dia.hihi

      Padam
  38. hai sis , umur berapa eh baru bole bukak acc bank ?

    BalasPadam
    Balasan
    1. maaf lambat reply.Setahu saya,kalau budak bawah umur 18 kene ada parent sekali.Kalau ats 18,boleh je g sendiri.Tak silap la.

      Padam
  39. kalau 18 ke bawah kene bawa apa je selain ic dan salinan ic dan duit kene sediakan berapa ye?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sebelum tu,maaf lambat reply.Saya tak pasti kalau ade ape ape lagi yang perlu ditambah selain ic,salinan ic dan duit.Awak boleh suh parent call dulu la pihak bank apa awak perlu bersedia.Yerla,kalau pergi sana..tak bawak apa yang dia nak kan dah buang masa kat situ.Better call dulu..Maaf ye ..kalau pasal duit pulak saya rase rm250 atau kurang drpd tu sebab bawah umur.Tak sure jugak.Nanti,awak tanyakan sekali la beraoa bayarannya dan jangan lupa share komen ye🤗harap menjawab.

      Padam
  40. nk buka akaun untuk kerja @ buat online...boleh tk agak2? tkot pi kena halau balik ja hihi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Maaf lambat reply,untuk buat bisnes,org keje bank tu mesti prefer bukak akaun semasa.Apa yg saya tahu,utk bukak akaun tu kene sediakan rm1000 dulu.😊Tapi kalau awak nak bukak akaun simpanan,awak kene tanya la..macamana prosedur tu ye..sebab sy memang tak tahu..maaf ye..Nanti,awak call dulu takdela dah sampai2 bank kene halau pulak😅

      Padam
  41. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  42. hai kakakk . Sy umur 16 . Asal sabah , mau buka acc untuk pelajar tapi pening la . Dia banyak pilihan . Boleh ka kakak suggest acc jenis apa yang bagus untuk pelajar mcm saya supaya dpt simpan duit dgn beli barang online sendiri .

    BalasPadam
    Balasan
    1. tak silap ade dua shj ootion bila kita nak bukak akaun bank ni.1)akaun bank simpanan 2)akaun bank semasa.Better awak pilih akaun bank simpanan..sesuai laa..kalau akaun bank semasa ni pulak lebih kepada untuk org nak buat bisnes macam tu..Nak kena standby duit berapa ratus tu pulak saya tak tahu tau awak..sebab mcm sy umur 20 thn time tu die suh keluarkan rm250.Saya takut kalau budak bawah umur dikurangkan harganya.Nanti awak share di komen ye lepas dah tahu berapa bayaran buka akaun untuk golongan yg bawah umur 18 thun.Hehe

      Padam
    2. kena booking online dulu ke x ye? utk buka CA?

      Padam
    3. maaf,untuk booking online sy tak tahu awk,sbb hari tu saya booking manual..saya pergi sendiri kat kaunter tu

      Padam
  43. so kena apply temu janji dulu ke x dlm sistem maybank? sebab saya nk buka akaun maybank ade surat kerja, tp bila nk buat appoinment tu, tarikh dan masa x keluar. jd mcm hank je. since last week try utk booking dahulu.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya tak sure kalau appoinment online,sebab hari tu sy appointment manual..maknanya,sy sendiri gi kat kaunter😂saya rasa dia jadi hang tu sebab ramai booking kot.Semoga awak dipermudahkan urusan.

      Padam
  44. Akk nk tnye..psaya 16 tahun lg n saya kurang fhm sikit perbezaan akaun simpanan dgn akaun semasa ni..cth:saya nak save duit dlm bank tp saya dpt income duit tu direct drpd org lain (just like diorang yang bank in kan duit la..saya just bagi no.akaun)..thats mean kite kene buat akaun bisnes(akaun semasa) la kan?

    BalasPadam
    Balasan
    1. tak silap saya la,beza akaun simpanan ngan semasa,simpanan ni macam bank bank biasa je..kalau semasa ni pulak,memang dibuka untuk org yang nak buat bisnes. But,awak kena standby duit pendahuluan dlula..Macam sy,sy guna bank Maybank. Kalau simpanan,kena standby rm250 seorang.Tapi,jangan risau sebab awak dapat balik duitnya nnti.Just dia akan cakap suh masukkan rm250 ni dalam akaun bank awak.Then,utk akaun semasa mahal sikit.Tak silap saya lah,rm1000 awk kena ade..gitula..tapi sy rase awak guna bank simpanan pon boleh.

      Padam
  45. Umur 18 tahun kena tubggu birthday ke tak?

    BalasPadam
    Balasan
    1. lepas birthday lebih afdhal..sebab adik sy 18 thun buat lepas birthday..kalau sblum birthday saya tak sure..sorry muhammad.

      Padam
  46. Alhamdulillah 2021 ada lagi org main blog.. Dapat info dan pengalaman org senang sikit saya nak buat akaun maybank.. Tapi time PKP ni susah sikit.. Pengalaman saya kena buat appointment online dulu di laman web Maybank.. Dah dapat tarikh dan masa baru boleh pergi bank.. Kena beratur panjang lagi dekat luar ikut Sop.. Lama masa nak buat akaun.. Cepat cepat lah habis Covid.. Dulu mudah cepat jer nak buat akaun sekarang semua kena buat appointment dulu.. Harap bersabar lah semua..

    BalasPadam
    Balasan
    1. ohh macam tu ye prosedur time PKP..saya pon baru tahu..terima kasih share disini..Harap,dapat bantu insan2 kat luar sana yang masih belum buka akaun bank. Alhamdulillah,selagi mampu berkongsi kita kongsi.

      Semoga juga.pandemik Covid ni cepat-cepatlah hilang Amin..

      Padam
  47. hi sis!! seronok baca cerita sis. nak tnya, yg sis buka account maybank tu brapa eh sis bayar, memandangkan sis tengah tunggu upu masa tu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya walaupun tengah tunggu Upu hari tu still bayar RM250 wakk..

      Padam
  48. Akak, kalau pergi bank, cakap nk bukak akaun n buat kad ke? Atau cakap nk buka akaun shj?

    BalasPadam
    Balasan
    1. hehe,awak cakap nak buka akaun automatik ada kad bank sekali..kalau Maybank kad ceri tulaa..hehe..
      Btw maaf sangat2 lambat balas.

      Padam
  49. Betulke nak buka akaun maybank kena bayar ?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Haah kena bayar,kalau Maybank sediakan Rm250..jangan risau..duit tu hanya utk masukkan dalam bank je..nnti awak boleh kluarkan balik duit tu..Nak tak nak itu prosedur dia..Kawan saya hari tu buat kad bank Islam murah sikit..tapi tak ingat pulak berapa huhu sori..sori jugak lambat balas ye..

      Padam
  50. hi sis,klu umur 14 nak bukak acc bank sbb pembelian online boleh kerr? thankyouuu

    BalasPadam
    Balasan
    1. alamak silap komen..tengok komen bawah ni ye..

      Padam
  51. Tak silap saya,umur bawah 18 tahun,boleh buka akaun bank tapi kena bawak parent sekali dikk..Saya tak tahu prosedur bukak akaun bank yang bawah umur..atau lebih mudah sekiranya,suruh parent adikk call dulu pihak Maybank..bagaimana prosedur ye..nantik adik share kat sini tau kalau tak keberatan..

    BalasPadam
  52. cane ek nak buat appoinment dkt maybank

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya baru tahu,rupanya...boleh set appointment secara online..Maaf tak tahu secara mendalam,saya rasa awak search kt Google bank pilihan awak yang terdekat then call pihak bank tu,tanya bagaimana nak set appointment..kalau call sekali x dapat,call banyak kali...Saya pon dapat tahu,walaupun kita set appointment,still beratur panjang..tapi masuk bulan Ramadhan ni..saya pretty sure diorang akan cuba untuk limitkan orang dalam sehari tu.Insya Allah..Semoga awak dipermudahkan urusan ye.

      Padam
  53. Hi Sis! Tumpang tanya, saya nak buat akaun untuk sambung belajar, tapi tak tahu lagi sambung dekat mana sebab result upu tak keluar lagi. Macam mana tu ya? Atau saya kena tunggu result upu keluar dulu?

    BalasPadam
    Balasan
    1. keadaan sis ni sama waktu saya nak bukak bank ni.Haritu,saya pergi ngan adik saya..dan waktu sy pergi ni waktu pkp awal2 hri tu..Sy pergi saya cakap awal2 kat org tu yang SAYA PELAJAR LEPASAN STP DAN TENGAH MENUNGGU RESULT UPU..orang yang jaga pintu tu pun terus suruh tunjuk ic je..n macam sya hari tu..sediakan salinan ic dan ic ori jer..tapi tu bulan 8/2020...Sekarang ni,bulan 4/2021 ni..saya tak tahu la prosedur nye macamane..kalau nak selamat,mudah dan senang..awak cuba call bank tu..Saya bukan apa,sy takut nanti awak datang sana...tak lengkap pulak apa yang dia nak..huhu maaf ini sahaja yg dpt sy bantu

      Padam
  54. Salam, nak tanya. Kalau company kita tak guna bank maybank, tapi kita nak bukak bank maybank menggunakan slip gaji company boleh ke?

    BalasPadam
    Balasan
    1. waalaikummusalam cik,saya tahu serba sedikit mengenai pelajar yang nak bukak bank je cik..kalau pasal bukak bank untuk company ni saya tak berapa pastilah cik hehe..

      Padam
  55. Sbelum nih saya nk buka tapi x boleh sbb dia minta surat belajar n surat majikan jika kerja sedangkan sya dah stp sekarang tuh. Disebabkan x ada surat ngaji so saya pon x buat laa. Tapi akak kata tunggu surat yawaran je. Hahah knapa sya x kata cemtu eh

    BalasPadam
  56. HAHA..ramai betul tanya soalan lebih kurang macam ni...Macam akak,akak buah lepas abis stp..time nak tunggu result upu tu akak buat tau..akak cakap terus kat org tu.."SAYA NAK BUKAK AKAUN BANK UNTUK SAMBUNG BELAJAR TETAPI SAYA BELUM ADA SURAT TAWARAN BELAJAR LAGI,SAYA PELAJAR LEPASAN STP DAN SEKARANG NI TENGAH TUNGGU RESULT UPU" pak cik kaunter tu,terus mintak ic n appointment pon dibuat.Begitulah ceritanya..macam awak..akak kurang paham..tengah stp ke dah lepas stp..hihi..tapi begitula..awak cerita la kat orang tu macam tu..n nanti sekiranya berjaya buat kad bank jangan lupa roger sini balik tau..sebab akak nak tahu bagaimana ye situasi atau prosedur time pkp tahun ni..hihihi kalau tak keberatan ye

    BalasPadam
  57. saya nak tanya apa beza buka akaun guna surat dri company yg kita kerja dengan buka akaun sendiri??

    BalasPadam
    Balasan
    1. kalau ada surat dari company kena caj rm50 je, kalau tkde kena rm250

      Padam
    2. thank you info,sama jugak dengan surat sambung belajar..kalau ada caj rm50..takde rm250

      Padam
    3. yg xde surat company kene halau balik tu mcm mane plak.. ke kene bgtau die kite tgah keje .. then company suh buat bank maybank? sy pon pening skrg kejap mcm ni kejap mcm tu

      Padam
    4. maaf ye cik kalau sy tak mmbntu..tapi,bg sy cik call ke...pihak bank bagi tahu situasi cik ni macamane prosedurnye..apa yang perlu cik lakukan ke..atau klu tak boleh call,pergi sahaja dekat kaunter maybank tu tanya..
      Satu lagi,cik cuba tanya pihak bank tu,surat company yang berbentuk macamane?samaada dalam surat tu menyatakan cik diterima bekerja di situ ke apa..maaf cik..sy kan ada bagi tahu dekat komen atas2 kalau bukak akaun bank untuk bekerja sy tak pasti bgaimana prosedurnye..sebab saya bukak akaun bank untuk belajar shj..maaf sbb tak mmbantu..

      Padam
  58. Bagusnya akak...semoga dimurahkan rezeki dengan ilmu dan perkongsian yg telah akak berikan

    BalasPadam
    Balasan
    1. ehh kita share share je wak..Amin.. semoga bermanfaat

      Padam
  59. hi saya nak tanya umur dah genap 18 still kene bawak salinan sijil lahir ke ?

    BalasPadam
    Balasan
    1. rasanya,tak payah wak..adik sy hari tu,tak bawak pon sijil kelahiran bawak ic n salinan ic..tapi sy tak thu la tahun ni ada penambahan maklumat ke tu saya tak sure.Sorry kalau tk dapat bantu

      Padam
  60. Assalamualaikum... Sy nak tnye.. Klu alasan nak smbg belajar ni kn... Pihak bank tak tanye ape2 ke? Mksd sy pihak bank cuma nak bukti smbg bljr je ke? Itu je ke? Atau pun dorg nk byrnkn pndftrn tu... ? Ataupun drg tak tanye ape2... Terus main buat akaun je? Mcm mn tu?

    BalasPadam
    Balasan
    1. waalaikummusalam awk..dia tanya je nak buka bank ini utk apa..so,sy bagitahu yang sy nak buka bank ni untuk sambung belajar..n sy citer jugak yang sy tengah mohon upu..so,tak dapat tahu lagi dapat sambung kat mana kan..waktu tu dia terima je..just standby rm250 tau..Kalau yang ada surat sambung belajar Rm50 je tak silap.Tapi awak tak yah risau,nnti duit tu kan kita kene bank in dalam akaun kita..then kita boleh ambik balik..Tu just syarat nak buka akaun.Tak pun,awk try call dlu pihak bank tu,macamana nk buka akaun sekarang ni,apa yang perlu awak standby..cuba cik tanya siap siap.Sebab saya buka akaun ni tahun lepas..time pkp tak teruk sgt..skang ni,tak tahula macamana takut ada penambahan maklumat yang perlu awak bawak.

      Padam
  61. Saya student stpm sem 2 sekarang ni & still xde acc bank jugak. Pkp Makin ketat skrg & nk bukak acc pun rasanya x boleh. Huhu kena tunggu tahun depan lah nampak gayanya. Btw sis belajar dekat mana? Maaf bertanya macam tu hehe.

    BalasPadam
    Balasan
    1. dulu stp dekat samtish klang..hehe takpe tanya..sy jawab mana yang boleh dan mampu je wakk

      Padam
  62. Warga asing boleh buat akaun maybank take boss

    BalasPadam
    Balasan
    1. tak pasti lah encik yang saya tahu,untuk warganegara malaysia je..cik kene tanya pihak bank yang cik nak tu..bagaimana proses nak buat.

      Padam
  63. nak tanya, duit yang kita masukkan tu RM250 kann? Duit tu sebagai deposit atau duit permulaan untuk buka akaun? maksudnya bank amik ke semua atau sebahagian daripada RM250 ataupun Rm250 hanya sebagai duit permulaan untuk buka akaun

    BalasPadam
    Balasan
    1. permulaan je..nnti lepas duit tu awak bank in dalam bank awakkan..awak akan dapat balik duit tu..tapi die akan tolak dalam rm6 kot sy rasa mungkin bayaran untuk kad ceri tu..ni saya rase la..tapi yang sy pasti, awak akn dapat balik duit tu

      Padam
  64. akaun simpanan tu boleh transfer n keluarkan duit mcm biasa la kan ? btw umur sy 16 bolehke buat kad debit sendiri?

    BalasPadam
    Balasan
    1. haah dik,boleh je kalau nak transfer n kluarkan duit.Cumanya, adik ni bawah 18 tahun..so,x silap akak budak bawah 18 kene pergi dengan parent awak. Boleh je buat.Tapi tak tahula prosedurnye macamana tahun ni.

      Padam
  65. kak nak tanya , kalau 18 perlu bawa parents ke ?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Haritu an,adik akk buat umur 18 tahun..parent tak datang pon sebab ayah kerja,mak tak pandai bawak kete..hehe..so,kami datang dengan jiran.Time tu takde pulak cari parent kitorang..n tak silap umur 18 tahun ke atas boleh je gi tanpa parents.

      Padam
  66. Jdinya akak ckp kt dia nk bukk sebb belajar tpi tgh tnggu result upu je? So tkdelah surat tawaran tu? Just ckp tnggu result upu? HAHSHA sebb saya bru nk bukak tapi tgh bljr form 6, so tk thu sama ada nk tunggu hbis form6 or nk bukak skrg HAHA

    BalasPadam
    Balasan
    1. baguslah awak ni kalau rasa nak bukak awal2..akk tak pasti la prosedur sekarang macamne dah..maaf sangat2..takut akak cakap kan lain plk jadinye..tapi macam akak,memang akak bukak lepas dh abis stp time tgh tunggu result upu..time tu musim covid mcm baru nak bermula gitu..sebab bila dapat tawaran u tu sangat sangat la penting akaun bank tu..nk ke situ nk ke sini..awak try call pihak maybank tanya..sorry tak mmbntu awak huhu

      Padam
    2. Payslip tu kena print ke atau boleh tunjuk gambar dekat file pdf?

      Padam
  67. hye sis Assalamualaikum sy fika dari perak .Sy nk tnya tahun ni punya pun rm250 jgk kn utk simpanan punya . Maklumlah sy baru 16 thn baru nk berjinak jinak dgn bank simpanan ni heheh sy nk buat ats dasar binsnes online so ckp kt depa simpanan@semasa?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Waalaikummusalam dik,tak silap awak kene buat appointment dulu..macam maybank,kene buat appointment dulu sebelum datang ke sana..ni apa yg akk thu sikit laa kan..Rasenye rm 250 kot..ini utk Akaun simpanan..tapi tak silap akk klu bawah 18 kene gi ng mak ayah atau penjaga la..

      Padam
  68. Aritu gi lh kt bank BSN(
    Sorry bukan Maybank) nk buka akaun...arr x lepas dia nk org Keja ade slip gaji..yg nk marah nya polis yg jaga pintu tu ckp lh elok ii x lepas klu x de slip gaji ni x ckp tu lah ni lh masa tu aku rasa macam nk keluarkan ilmu silap aku hahaha(dh 2 tahun x guna ilmu silap aku rasa aku yg kena terajang) tapi tu lah pikir ii balik rasa marah pon ade
    Kisahnya
    Polis tu:hom ado gapo
    Me:nk buka akaun bank
    Polis:klu nk buka kena bla bla bla
    Me:hom x pola klu x le gak
    Polis :dengan dulu ore nk cakap gak
    Me: dok klu x le wt gapo nk dengan
    Star masa tu gak dok bahas sampai ado org tengok dengan malu PON ade rasa bangga pon ade dpt lawan hehehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. sy ni ada akaun bsn dari sekolah sbb biasiswa sekolah,skrng umur otw 24 dah baru baru ni pergi bank sbb ambk pnyata bank,dan online banking bsn paling susah dan lambat lebih baik maybank,kalau tranfer online pakai bsn app ke bank lain contoh bsn tranfer ke maybank akan ambk masa 3 hari so apa guna app tu? baik pergi mesin je kalau mkn masa 3 hari,org nk pkai online sbb nk cepat,tapi kwn sy kerja dulu ada jugak buka buku bank maybank dia bekerja tapi tak ckp untuk masukkan gaji ke apa dia just cakap nak buka akaun bank simpanan,kena cas rm250 jgk
      24/1/2022 sy pi bank bsn tu ada laa pakcik tu tua dah nk buka bank simpanan sbb duit bantuan kampung bagi ke apa mcm tu lahhh dia suruh pakcik tu balik ambk surat bantuan laa cop jkk laa kesian plk tngk covid ni mnyusahkan org jgak ye

      Padam
    2. Betul sis..tu saya kata agak leceh la sekarang musim tengah covid..masa sy nk buat akaun bank ni,waktu tu awal2 nak jadi covid..tu yg alhamdulillah dapat jugak siap.Tapi tu laa..2 kali jugak sy datang maybank.Saya ingat sekali datang terus siap. Rupanya kena buat appointment dulu.So,lepas dah buat appointment,kali ke 2 datang alhamdulillah siap.

      Padam
  69. Tapi sebenarnya dh ade ekaun BSN masa form 1 lagi....hahah tapi kena booooooh






    Betul lh

    BalasPadam
  70. hi sis, kalau tk belajar/kerja cakap nak buat akaun simpanan jela ye? sebab mmg nak buat simpanan pun & buat online banking 🥺

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alamak,sy tak pasti la kalau yg tak belajar atau tak kerja ni macamane..sy bukak akaun hri tu pon sbb sy nak sambung belajar..huhu..apa kate try tanye pihak bank berkenaan dulu..satu lagi rasenye kalau nk pergi bank pon kene buat appointment..ni kalau Bank Maybank la..saya tak pasti bank lain same ke tak prosedurnya..maaf sebab tak membantu..huhu

      Padam
  71. Salam sis...boleh x nak bukak saving akaun guna surat tawaran form 6 ???

    BalasPadam
    Balasan
    1. salam macam mana cara buka ACC untuk terima gaji perlu apa saya buat? contoh saya berkerja tapi Sya tiada ACC bank

      Padam
    2. awak perlu ade surat dri majikan juga..selain ic..then bawak pergi sana..

      Padam
    3. ic tu dia nak detect kita tgah kerja kat company majikan tu ke?

      Padam
  72. Salam sis...boleh x nak bukak saving akaun guna bukti sabagai surat tawaran form 6 sebab saya skrng tingkatan 6 nk juga buka saving akaun...

    BalasPadam
    Balasan
    1. waalaikummusalam..sy tak tahu la boleh ke tak..awk kene cakap la dengan pihak bank tu yang awak nak bukak akaun ni utk sambung belajar je..and bawak shj surat tawaran form 6..mane tahu dapat buat kan..sebab macam sy bukak akaun lepas abis form 6 hihi..Insya Allah saya doa awak dipermudahkan urusan.

      Padam
  73. Kad kuning satu lagi yg dimaksudkan tu penyata akaun kan ? Sbgai bukti kita buka akaun dgn maybank ?...satu lagi apa mksud sis psal salinan buku bank tu ?..

    BalasPadam
    Balasan
    1. wuish,kumpulan nasyid ke ni?
      oh kad kuning tu hanya sekeping kad yang ada nombor akaun bank kita..macam memudahkan proses kalau kita nk masukkan duit dalam mesin cdm tu..tak payah tercari cari..nnti sy tunjuk gambar..tgok post di atas ye..

      Pasal buku akaun tu pulak, mengenai "penyata akaun"..penyata akaun bank ni penting jugak tau..sbg contoh,kalau nk sambung belajar ke universiti kebiasaanya pihak u tu mintak penyata bank kita...satu lagi,contoh nak mohon zakat ke..biasanya kena kepilkan penyata akaun..macam dulu ada buku bank..so fotostat je dari buku bank tu..Sekarang ni pulak,dah moden..nak dapatkan penyata akaun bank tu..kena pergi bank dan mintak. Proses ke bank tak lama pon sekejap je..cumanya,orang je yang ramai.

      Padam
    2. proses nak mintak penyata akaun bank x lama pon*

      Padam
  74. nak tanya kalau bawa surat tawaran belajar tu tak kisah ya dari universiti mana2 pun,, contohnya saya dri uitm tapi uitm guna bank islam so still boleb ke saya buka maybank pakai surat tawaran uitm tu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Haah kalau dah ade surat tawaran tu an..semua bank kita boleh bukak.Tapi,kalau uitm guna bank islam,awak kena bukak bank islam jugak sebab nanti apa apa hal nk bayar yuran ke apa akan menggunakan bank utama diorang iaitu bank islam. At the same time,boleh je kalau awak nk buat Maybank..begitulah..

      Padam
  75. nak tanya kalau kerje kedai makan apa yang perlu dibawa kalau nak buka akaun bank maybank.kalau takde slip gaji blh ke? Ada detail pasal kerje boleh ke?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Maaf aimam,sy tak pastilah,,maaf juga sebab tak dapat nak bantu huhu..sy tahu yg kalau pasal bukak bank untuk sambung belajar..ataupun cuba awak pergi ke bank yang awak nak buka tu then tanya..atau call..macam org yg dah bekerja yg nak bukak akaun bank ni kene ade pengesahan dr org atas macam bos ke gitu..Saya tak berani nk cakap kot salah kan..ada better nya awak tanya pihak bank sendiri..

      Padam
  76. Hi sis Nak Tanya, masa dia ajar nak buat Maybank2u tu dia ajar camne ye ?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Maaf lambat balas..masa x mengizinkan.Alhamdulillah skang bru sempat nak balas. Dia akan ajar la..contoh 'okey..tekan tu..tekan ini'..banyak jugaklaa cara tapi jangan risau kalau awak tak paham terus cakap dan tanya.

      Padam
  77. Saya dah ikut mcm yg akak buat sebab situasi kita sama. Cuma, dorang kata kalau takda offer letter atau slip gaji dorang tak bole tekan next. Katanya la
    ...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Oh mungkin masa sy tu kan..boleh lepas lagi..tapi skang die makin ketat kot..So ape pon,tunggu offer letter awak laa klu ada.

      Padam
  78. Berapa hari biasanya kad ceri tu siap??sbb saya nak siap dlam hari tu jgk..

    BalasPadam
  79. Wah mantap arhh writer blogger nih! Klau tidak pegi sne bawak tngan kosong je dngan ic tu ja. Thanks writer atas perkongsian!

    BalasPadam
  80. Kalau guna kad oku boleh x,buka akaun

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya tak pastilah sis ..saya rasa guna ic

      Padam
  81. Nak Tanya sekarang ni kalau ada surat company nak bukak acc maybank perlu bayar berapa ye

    BalasPadam
  82. Thanks sis... Jumpa gak igtkn xjumpa hehe

    BalasPadam
  83. Saya nak buka akaun bank. Baru nak cari kerja. Selama ni tak pernah kerja guna bank. Slalu dpt cash je. Rasa2 pihak bank bnyk songeh Tak knp Umur 26 Tak buat akaun bank lg ? Risau kene cop scammer ja ni. Taleh ke pergi bank Terus tnpa apa2 surat ?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Okay awak first skali,sy mintak maaf sbb balas lambat. Kita skang fasa endemik kan..sy tak tahu sama ada boleh je walk in terus atau buat appointment. Kalau awak nak buka bank utk kerja, perlu ada surat dari majikan awak. Standby ic dan surat majikan lah sekiranya awak tgh bekerja.

      Padam
  84. Hi sis kalau dah 18, tak dapat Mana mana tawaran surat belajar ... boleh ke saya mohon buat kat atm?

    BalasPadam
  85. Sama sis, semua kata yg nak buka acc Maybank ni leceh sangat....saya takda offer letter/ slip gaji, sama mcm sis tengah tunggu UPU.... Alhamdulillah tak risau nak daftar bank esok!!!! Doakan x gelabah🤭

    BalasPadam
  86. Masheh kak...baru fhm cane. Esok plk nk gi buat.

    BalasPadam

Popular Posts

CELENG PITIH SAYA NI

Cute Pink Face Kaoani