Sabtu, 7 Disember 2019

Cara nak ubati kayap (semut charlie)


Hai, assalamualaikum semua, adik kakak abng.. hahahaa sume aq sebut.. ade aq kesah?



ade banyak cara:

yg aq guna,

1)krim doktor

2)kelapa parut(setakat ni guna best,sejuk pedih kurang skit)

3)daun duit



aq saje nak share, at least boleh tolong gak korang yang kene tu.

Macam ni citer nye, hari tu bulan 11, seminggu sebelum tu aq rase cam sakit je peha aq. Tapi, aq tak sure la kayap ke ape... sebab series aq tak nampak kesan on..tapi rase die mcm sakit dalam urat cam tu la. aq pon urut2 je la peha kiri aq ni.. sbb aq ingat salah urat ke ape.



3 hari ke 2 hari lepas tu(tak ingat)

mulala ade 2 tompok, pedih ya ampun.. die macam gelembung tapi merah je mcm darah beku. Ingat ruam ke ape. Sapula aloe vera. Petang tu bertompok2 kat tempat lain, aq rase macam peta dah.. tapi comel je tompok2 tu ikot line die. Kat pinggul aq pon ade sikit. Aq tanyela kawan aq. Kenapa ni wey? sekali diorang tengok,diorang syak  KAYAP! haa suddahhh. Aq terkedu terdiam sejuta bahasa la. Yela selama ni tak pernah kene pon. Kawan aq tu duk asrama 6 tahun dah. Dia tahulaa. Aq tahu kat asrama tu ade semut charlie. Kitorang selalu jumpe, macam kawanaq dah tuu.. hahahhah. Ntah die ingat aq ke tak.. hahahahha. Selalu jumpe, "haaa, ambik saletip!cepat!",kata Hana (bukan nama sebenar). Aq first time kenal sampai sekarang tu asyik seletip. Ko tahu sebab apa??Tu la soalan aq lepas Hana suh ambik seletip. Meh aq bgthu. Gini, semut charlie tu....eh jap aq tunjuk gambar lu kalau tak kenal.

Image result for semut charlie

 okey.kat badan die tu memang rembes die punya racun tau sebab mcm tu la cara die nak lindungi diri die. Macam kes aq ni rasenye, kene waktu tidur kot tak perasan gak kan..haaa..ni biase ade waktu bila?? haa ni biase ade waktu sejuk macam hujan ke, kat tilam tilam korang ke, tempat lembap, sebab tu klau jemur baju lembap jangan dalam dorm, sidailaa kat ampaian. Tu aq buat aq yg terima padahla kot. Hehehe. haa.. die kan merayap kan? setiap kali die gerak atas kulit ko, tu yang makin lame,makin banyak hari tu ko akan nampak kesan tompok merah2.. die seolah2 tompokan itu bergerak ikut line die latu. Sape yg kene tu, mesti nangis2 giler, aq la termasuk nye.

Sangat sakit. sebab tu org kate semut bahaya ni. Org ganu panggil 'wahid'. Aq dah la kene kat peha dgn kat pinggul aq.. ko rase aq boleh tido tak? jawapannya susah tido, sebab sakit die tu berdenyut2. banyak kali aq terjaga. Ni rasenye, hari ke-empat atau kelima hari lepas ko perasan ade tompok merah2 tu.

ko tahu tak, minggu depannye tu, pulak aq perikse sem 1 ulangan. Dah la aq study gitu gitu je tak tahan kan. aq balik terus ke rumah minggu sekolah hari Rabu, sebab tak tahan ya ampun. Inilah org kata ujian wey. Aq guna segala kudrat aq balik ng LRT sbb ayh aq kerja. So taknak la susahkan ayah aq dr Shah Alam ke Klang ni plk. Haa, khamis gi klinik. Nasib Cik As jiran blok H , yg tolong hantarkan. Alhamdulillah.

GI KLINIK

aq jumpe je doktor, doktor tengok aq dengan perasaan yg same mcm aq. Doktor kata, "saya pernah kene ni, kesian awak menahan sakit," muka aq plak time tu control macho, tapi sakit ya ampun tak tercite rasa nya tu. Doktor bagi mc 10 hari. Kene kuarantin. Bagi antibiotik, ngan ubat krim 2x.

Actually aq try cri google gambar ubat krim tu. Aq tak ingat nak tangkap gambar ubat krim tu camne. Sori guys. Name ubat on kurang ingat. Huhu. macamana ng mc tu padahal aq perikse an minggu depan tu? Haa aq pergi jugak. 3 hari je . 3 subjek aq ulang. Takut gak berjangkit an.. sbb die boleh berjangkit melalui udara doktor tu kate. Sebelum aq dihantar oleh ayah ku di asrama, adelaa sorang makcik yg mak aq kenal duk blok B, die boleh ubatkan kayap. Mak aq panggilla die. Die dtg umh. Then die suh aq baring menelentang. senang cite ko baring la macam ko berenang tu. Sebab aq kan kene kat paha. Die bace la ayat2 bukan manteraa tau, ayat2 alquran kot ke surah..tak sempat la pulak aq nak tangkap ayat tu. Maklumla bukan hafizah ni.hehehe. Tapi aq sempat tangkap ayat ni, ayat maksurat..biasela kat sekolah f6 aq tu slalu bace maksurat. Tak hafal pon boleh ingt.




haaa ni laa ayat tu yg aq ingat sikit. Korang amalkan lah jugak yeh. Insha Allah.



lepas mak cik tu bace, makcik tu hembus kat paha aq. Shaking gak aq. pastu habis. La aq mula2 ingat sakit ke ape kan.Rupenya die bace je ayat2 ni. Pastu, die suh sapu kelapa yg dah parut tu kat peha. wau, rase die sangatlah sejuk,tenang sikit drpd takdi. tapi bercampur pedih. Alhamdulillah.




ko letak je setiap masa setiap hari tepek2 kat tempat yg ko kene tu. Insha Allah, makin bertambah hari makin baik. Dalam kiraan aq, hari ke 16 tu dah boleh jalan cam biasa. Kalau tak sebelum ni aq pakai kain kan aq pegang kain tu mcm budak lepas drpd sunat. Sbb kene kain sikit die pedih. Cuma parut ko akan ade. Kalau nak hilangkan parut tu, aq tak tahu la ubat ape. aq rase aloe vera boleh kot. parut tu sampai bulan 12 ni pon tak hilang..tapi macam makin nak pulih. Then ko akn rase gatal2 rase die mcm kene gigit nyamuk je.Tak berhenti garu an? Tu tandanye die nak pulih la tu.

okey tu je aq boleh share. Tapi takleh share gambar, aurat. Hahaha sori. Kalau kene kt tgn boleh kire lagi. Hehehe.

ops,lupe: Aq ade je gune krim.Tapi aq suke lagi kalau guna kelapa parut. Then bile nak baik tu ko letaklaa krim tu.


MESEJ: JANGAN LUPA KOMEN DAN FOLLOW!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Popular Posts

CELENG PITIH SAYA NI

Cute Pink Face Kaoani