Jumaat, 13 Disember 2019

Masak lemak ketam dan udang air tangan umie ku


Hai, Assalamualaikum world?How are you?Hope u all just fine like me.hehehee
Begini nak jadikan cerita, gi giant dekat ng umah ni nk minx kerja.Hehehe maklumla reput2 tulang aq bile duk umah. Kenapa tak kerja tadika je?Bukan ape,aq sje nk rse kje lain plak.Tak boleh ke?try tanye kedai buku smo.Akak nye baik2 die pon ckp baik2. Terima kasih la layan cemgitu. Sbb aq rse time tu muka blur2 je.okay dah siap isi borang just tunggu panggilan interview je.Harap u all wish me luck hehehe.

Dah skang ni nak citer resepi.Takdi aq jujur eh,aq ng mak aq ingat nk masak lemak la ketam tu.Dan2 je lepas aq solat mandi semua lepas balik dari Giant tu, mak aq dah separuh siap dh masak lemak tu huhu. Aq tak menyempat nk mmbntu. Tapi aq sempat la kacau santan masak lemak.hihihi

Bahan-bahan:

1.ketam @ udang
2.bawang merah
3.kunyit hidup
4.cili api
5.serai
6.santan kara kotak kecik 2
7.garam sikit
8.ajinomoto sikit


step 1
blender bawang merah,cili api, kunyit hidup bersama

step 2
masukkan bahan yg dah blender takdi dalam periuk ye.panaskan
pastu kacau sikit.Letak air sikit. Then letak ketam @ udang tu.
Biarkan die menggelegak.

step 3
kan dah menggelegak kan? Slowkan api tu, letak santan tu. Kacau sentiasa dengan penuh kasih syg..hehehe. Sbb tak nak bgi santan tu berketul ye. THen bile rase kacau sepuas hati tu, biarkan menggelegak..sambil2 tu kacau la sikit kuah tu ye. haa..jangan lupa. tambah garam tambah ajinomoto sikit sampai ia sampai kepada citarasa anda.



Mudahkan. Why not cube. Let's Try This.

patutnye kuah die kuning gile memng mengancam tau tapi aq
 rse kamera fon ni kot menampakkan warnanye pudar seribu bahasa







the end

MESEJ: JANGAN LUPA KOMEN DAN FOLLOW!




Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Popular Posts

CELENG PITIH SAYA NI

Cute Pink Face Kaoani