Rabu, 29 April 2020

Cara mudah letak watermark link url blog pada gambar mengggunakan Microsoft Powerpoint

بِسۡمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحۡمَٰنِ ٱلرَّحِيمِ 

Hi Assalamualaikum,

Saja nak kongsi,kot kot ada yang nak tahu..Mesti ada di antara kita belum tahu dan nak tahu macamana nak letak link url blog sendiri dekat gambar kan?Yerlah takot orang tak dikenali tu main rembat je gambar kita dan sesuka hati mereka je nak guna gambar kita tanpa pengetahuan kita..bile letak watermark ni,Insha Allah,dapat jamin kita hidup bahagia lah..hahaha..


nampak tak yang dalam kotak line merah tu? haa yang tulah..

okayh sambung..
bukan lah kate..letak watermark ni takde orang boleh ambik gambar kita sesuka hati..Ada jugak yang lagi profesional akan buat apa sahaja dengan kebolehan mengeditnya.. Oleh itu,aq tunjuk "formula" ni adalah salah satu langkah pencegahan kita bersama. Sapa nak buat try lah..tak nak buat sudah..aq tak kesah..hahhaha..lek lek..ade je apps edit yg lagi senang tapi aq lebih suka guna powerpoint sebab tak nak download apps lain punya pasal. Susah sekejap je..lama2 dah buat rasa senang je.

1.Bukak powerpoinnt,



2.Insert gambar(caranya tekan "Insert" pastu tekan "this device"/"this pc")nanti cri lah gambar yang ko nak.

3. Lepas dah insert/masukkan gambar yang ko nak tu, pergi kat "Format" lepas tu tekan gambar dekat "anak panah biru".Lepas dah tekan, gerakkan cursor/mouse bawah gambar tu then klik "kiri" mouse,,tarik panjang sikit sebab nak bagi link blog ko muat dalam kotak tu..k settle utk bab ni..lepas tu biarkan dulu..



4.Cara nak ambik link? okeyh,pada masa yang sama ko bukak blog, "view blog" "blank link" dan "copy"


5. Lepas dah "copy", paste dalam kotak yg ko sediakan tadi ..

tadaaaaa!
6. lepas dah paste link blog ko, ko letakkan link dekat mana yang ko nak..macam aq,aq gerakkan/letakkan atas kepala aq sebab saja2..Cuba tengok gambar kat bawah dalam bulatan merah tu..nampakkan? Kemudian,ko kena satukan gambar dengan link blog ko..macam 2in 1..caranya macamana? okeh ni nak bagitahu, 1. tekan "home"(anak panah merah)  2.tekan "select all"(select all ni function dia nak bagi banyak2 bende yang ko nak tu di boldkan sekali dengan benda lain) contoh :- ko nak tekan link dan gambar dalam masa yang sama. Ehh ko faham tak apa aq melalut ni..hahaha



7. Masih lagi di bahagian "Home", Ko tekan "Arrange" ikut anak panah merah tunjuk tu.. Then cari  "Group" dan tekan macam dalam bulatan merah comel2 tu. Nantikan,secara automatik, 2 in 1.(maksudnya,kalau ko gerakkan gambar tu,link pon ada dekat gambar tu dan dia ikut sekali..takdela link dengan gambar tu terpisah)..faham eh..apa aq melalut ni..




8. Haaaa sikit lagi nak abis, lepas ko tekan "group" takdi kan, jadi macam gambar kat bawah ni.


9. Akhir sekali, cara ko nak save gambar yang dah edit ada link blog ko ni kan, senang je caranya.

  • klik gambar
  • tekan kanan mouse/cursor
  • cari "save as picture......."
  • cari fail untuk ko nak save gambar yang ko dah edit ni...
  • Then bila nak upload dekat blog,upload macam biasa la.. 
Siap!
It's Doneeee!

Selamat maju jaya,Semoga berjaya



bye



MESEJ: JANGAN LUPA KOMEN DAN FOLLOW!


4 ulasan:

  1. good sharing...tapi kalau guna photoscape pun mudah

    salam jengah dari www.iamfuzy.com follower ke 13

    BalasPadam
  2. hehe thank you jugak recommend apps tu..sbb sy pon tak tahu..hhahaha..selalu guna powerpoint..thank you singgah dan follow..

    BalasPadam
  3. tq for sharing^^..sy guna apps picarts hehe..

    BalasPadam
  4. wahh ye ke?good sharing too..boleh lah recommend kat org lain..hehehehe

    BalasPadam

Popular Posts

CELENG PITIH SAYA NI

Cute Pink Face Kaoani