Rabu, 22 April 2020

Review: Daripada breakout sampai la rasa ok sikit dengan Cetaphil


بِسۡمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحۡمَٰنِ ٱلرَّحِيمِ 


Hai semua…assalamualaikum dan salam sejahtera
Aq buat entri ni bukan saja saja just nak membantu orang yang senasib dengan aq..ceh gitu la..nampaknye..ajom kita baca sesama..

Aq akan cerita sejak dari mula aq berjerawat sampai sekarang..hahaha..sekarang pon still ade lagi cume tak seteruk dulu2...Alhamdulillah..banyak kali juga berikhtiar…tak silap aq la..rasanya berjerawat sejak f1 tapi waktu f1 tu kat dahi jer..hmm time tu aq fikir ruam2 and tak tahu pon amende jerawat tak ambik tahu pon..hahaha..waktu sekolah menengah ni jugak..aq tak pakai fon..tak tahu langsung function pencuci muka..wakakakaa..lawakk..mesti korang pikir aq ni dok dalam gua ke apa an..hahaha..tak teringin pon nak cari cara jaga muka ke ape..naik f2 ng f3(dh start dah) bukan kat dahi je weyh..kat pipi pon ada..dah start nak ke arah kritikal tu..apa lagi..pinjam fon ayah mak la search ape bende hal laa ng muka aq ni weyhh.


2016
Kalau bab makanan,seafood pon aq BAHANG..orang Ganu says BAHANG means main TIBAI JE SEMUA TAK KESAH APA…bila dah jadi teruk macamni terus jaga makan habis..huhu..sedihhhhhhhh…sejak tahun ni maybe sampai ke hari ni….aq akan cuba elakkan makan bende-benda seafood..tapi kalau rase nak makan dan terliur sgt kan..makan je jugak..tapi ada padahnya la..aq pulak bukanla jenis suka selfie2 ni..tapi terpaksa selfie tgok ade perubahan ke tak kat muka aq ni..hahaha korang pon sama kan? banyak kali giler2xx la pakai pencuci muka tu pencuci muka ni..ntah la kadang surut sikit je nanti naik balik..mungkin die tgok kulit kot..cop tgok gambar di bawah ni.. 
9.5.2016

9.5.2016

4.8.2016

4/8/2016

kan..teruk giler kan..huhu aq tengok sendiri pon sheraammm..kalau ade bf ni lame dah kena tinggal..hhahahaha..gurau (menyampah)..waktu gambar kat atas tu aq dah tak kesah giler dah weyh possing macamane..nantok ko la..geram sebab tengok muka sendiri...tapi aq selalu pikir macamni,"kalau kita rasa kita ni ditimpa ujian ni..kita kena pikir jugak bahawa ade lagi orang yg lagi susah drpd kita"

Mungkin macam aq,sempurna pacaindera cuma aq jerawat ni je la..tapi ada lagi kat luar sana tu, yang kurang pancaindera cth penglihatan ke pendengaran ke..Jadi kat sini..kita kena bersyukurlah..okay..DON'T GIVE UP! FIGHTING!

Aq tak tahula apa sebabnya sampai aq boleh jadi macam ni,tapi aq rasa la kan sebab ni,
1.stress
2.tak jaga makan
3.kurang bersenam
4.kurang minum air masak

DITEGUR
Aq menyampah  dan terasa kecik hati betul kalau orang tegur muka aq..mula2 aq tak boleh nak hadap orang ramai.Serius..sebab tu aq lebih suka berkurung dalam rumah je.cth dialog..

#Seorang budak kecik nama Abu(bukan nama sebenar)
“ehh akak..apa bintik2 tu”

#Geng geng makcik bawang putih/merah/holland
“tak pergi jumpa pakar ke”

“cuba pakai ni..cuba pakai tuu…”

“tak pakai pencuci muka ke”

“eiyhhhh teruknya jerawat”


Korang hok muka licin tu tak tahu yang sebenarnya berapa banyak kali dah aq berikhtiar ni..aq nak je jumpa pakar..masalah duit pulak..sekali pergi berapa habis tu..even seratus beratus pon..aq rasa benda ni terbuang je..tulaaaa..kalau aq ni berduit lama dah aq singgah..doa doakanlah semoga aq cepat kaya..hahahhaa...aq sebenarnya hidup dalam kawasan yg sederhana je...ko paham sendiri la kalau orang kata SEDERHANA tu maksudnye macamane..bawah bawah aq pulak ramai adik..jadi apa apa pun aq uatamakan adik-adik aq je la dulu dan paling penting tak nak susahkan mak ayah aq la. Duit pon banyak habis beli pencuci muka je..kesian mak ayah aq..huhuhu..aq hargai giler la pengorbanan mereka..hahhaha.
.psssst# korang lain kali, kalau nak beli pencuci muka tu kan,beli lah yang starter kit..dapat la jimat duit korang tu..
okay sambung balik ehh..kalau korang nak tahu kan, sepanjang 2016 ni,aq tak nak pergi sekolah..tapi dalam hati nak belajar huhu..aq malu dengan kawan2 aq..kawan satu batch..satu sekolah..

Aq tahu je..dekat sekolah tu ade je kutuk2 belakang aq..malunya la..boleh dikatakan,di antara kawan-kawan aq..aq la paling teruk sekali muka nih..sbb tu kalau bergambar kan aq duduk belakang je..sebab aq rase tak de function pon aq…

Utk tahun 2016 ni,
Aq sangat sangat berterima kasih kepada kawan2 aq terutama kawan kawan sekelas aq..sebab korang adalah my truly friends do..sayang budak 5 ABU BAKAR.. aq sayang jugak 6 Jannatul Firdaus.Terima kasih banyak bagi aq support weyh..banyak kali jugak nangis tahun 2016..hahaha…perempuan kan.. kalau lelaki pon aq tak tahula pulak..hihiks

Kadang rasa fed up sangat..”asal aq tak mati je dulu..rasa hidup macam ni x der orang peduli pon..huhuhu”
Apapon korang..jangan persoalkan macam ni ye..kene kental,kene kuat..sentiasa ingat Allah beri Ujian ni sebab die nak uji ko..Ko mapu hadapinye..dan..memang benar pon orang kata “SETIAP BERLAKU ADA HIKMAHNYA” hikmah tu akan ada..Cuma cepat atau lambat lah..SABAR ADALAH SEGALA KUNCINYA.

Dan ia berlarutan sehingga..

2017
Alhamdulillah nampak makin surut hujung hujung tahun ni..aq tak ingat bulan 5 atau bulan 6 aq pergi klinik pakar kulit Ria,Bandar Saujan Putra, alhamdulillah aq disambut dengan baik hahhaa..rasa macam lame tak gi klinik sebab berkurung je kan..

Sampai kan time aq masuk bilik doktor tu aq pergi duduk kat depan meje doktor tu..yang sepatutnya tempat aq di sebelah meja sana tu..hahahha..doktor tanya..

"err...mana satu pesakitnya"

HAHAHA. sengih kera sumbang aq weyh..padahal dalam hati rasa nak ketawa
 guling-guling..rupanya tempat yg aq dduk tu untuk mak aq la..aq kena duduk sebelah meja...hahaha malu jugak..wat tebal muka je..jangan jadi macam aq guys. Die ambik hand sanitizer pakai then pegang muka aq ke kiri ke kanan ke mana ntah lagi tak ingat..Baik la doktor tu.Dah settle apa semua,die bagitahu apa sebab nya..

1.tukar cadar sarung bantal selalu
2.kurangkan makanan berminyak/ bergoreng
3.kerapkan minum air masak
4.tuala pon kene tukar
5.TAK BOLEH MAKAN AYAM

Alahhhaii..terkejut beruk aq takleh makan ayam...ayam tu dah lah sedap..aq bantai je weyh..tapi sampai sekarang aq pon kurang dah makan ayam...banyak makan ikan pulak sekarang ni..aq dah mewarisi ayah aq pulak dah..sebab die ponn memang tak makan ayam sejak aq belum ada dalam perut mak aq lagi..Waktu kecik dulu dia pernah makan ayam pastu muntah.. aq pelik la.. Aq rasa la kan maybe muntah sebab terlebih makan ke kita tak tahu..hmm by the way kite HUSNUDZHON je la eyh..

Ok..lepas settle cakap2 ng doktor, tunggu ubat.. dapat ubat antibiotik,dgn krim..alhamdulillah ubat tu memberi effect yg ok sikit laa..habis jugak dlm RM 200 jugak..so, korang bersedia ng duit sebanyak tu tau..
Then tak lama pon,ubat habis je..naik jerawat balik..maybe sebab makanan, air,atau cadar..entah di mana silap nya..padahal aq tahu banyak dah aq langgar pantang larang..

HUJUNG TAHUN 2017

Aq dapat tahu yang Cetaphil ni adalah produk  yang dijamin BAIK untuk muka yang sensitive..Aq tak tahu Cetaphil ni banyak jenis..Aq main ambik je dah la mahal..HAHHAA..Aq tak pernah lah pergi Watson atau Guardian..sejak pada tahun 2017 ni la..aq mula pandai nak ke sana..Hehhe..2017 dan 2018 aq pakai pencuci muka Cetaphil je..air suam panas la..kalau malas pakai air paip tu je..

oktober

jerawat tu ada je lagi.. dalam hati(sedih x selicin org lain)kahkah..Tak kesah lah weyh sebenarnya bagi aq kan,memang Alhamdulillah la..sebab tak seteruk 2016
Terima kasih Cetaphil sangat terharu.. 
Lawak betui muka aq..jangan tengok lame2..

 2019

2019
Hmm tahun ni last Stp,jerawat aq ada lagi weyh kalau dekat2 nampak je ..tapi jauh2 x nampak sangat..berbeza la dengan gambar dulu 2016,yang mana bila tangkap gambar dekat nampak jerawat jauh pon nampak..hahaha..Tahun ni jugak,aq baru tahu pasal skincare ape suma tu..yang kena ade mosturizer tu kan..aq tak layan sebab tak de duit la nak beli..hahaha..duit pon banyak guna untuk belajar..So,aq hold on dulu..aq pakai ni je Aloe Vera yg 100%..Alhamdulillah okay..parut tak pasti hilang ke tak,yang pastinya..kalau jerawat naik aq sapu je..


2020

Bulan 1
kan kerja kan tahun ni,haaaaa,,yes! Tandanya ada duit..jadi aq mampu laa beli starter kit Cetaphil....Aq beli starter kit yang dah ada mosturizer ng sun apantah..yg uv uv tuu..haa..setiap kali gi kerja aq pakai..rase nya lembut lembut gitulaa..sampai sekarang la pakai..macam okay sikit la..
Pastu aq beli BENZYL PROXIDE jugak

benzyl peroxide
benzyl peroxide atau benzyl Ac ni, pakaila time jerawat naik tu kan..rasa macam menggunung naik,terus letak..aq biase letak sebelum tidur..kadang kadang ingat pakai je..best rase die maca sejuk je..hahaha..aq beli kat Shoppe hari tu die buat harga murah je.. rm 8 lebih rasa..takdi pon aq survey dalam rm 10 pulak,entahlah ko try cari dan jangan lupa tengok date expired bila ke..kadang murah tu ada maksud..hehehehe

MOSTURIZER
Ni pulak mosturizer yang aq cuba pakai tahun ni..harap menjadi la.. yang aq belini dalam RM 37 lebih..kalau kat Watson atau Guardian lagi mahl la drpd ni..dan expired nye pon yg aq beli kat Shoppeee ni pon tahun 2022..So, bagi aq selamat lagila untuk aq pakai.

satu lagi,


micellar water

Pastu aq beli ni tak silap yang kecil harganya dalam RM 11 lebih..aq beli ni pon sebab bila kita pakai mosturizer ng sunscreen tu kan,kalau basuh muka dengan air(terutama ambik air wudhuk) mcm tak hilang sepenuhnya tau,tambah2 lagi bedak2 yang ko dah tempek kat muka tu..so better guna micellar water ni dulu sebelum ambik wudhuk..ambik tisu letak sikit micellar water tu terus sapu kat muka ko..buatlah macam nak nyahkuman daripada muka ko.


Haa tu je la setakat ni.. buat je ng apa yang ada apa yang mampu dengan bajet ..nanti ada duit lebih,beli la pulak toner ke..ko buatlah penambahan.Setakat ni aq pakai Alhamdulillahh..bukan hilang terus tapi,parut je yg ade..pencuci muka pulak,lepas ni,aq nak try yg Oily yg jenama cetaphil jugak tu..ntah apa nama..

Tambahan: kalau aq ABC naik aje jerawatnya.Nanti surut balik..macam ombak air laut tu..
now,in 2020 Aq yg tudung hitam tu.

Now inilah aq. Inilah Kisah aq..Doakan semoga aq dan kawan-kawan berjaya dunia akhirat.



MESEJ: JANGAN LUPA KOMEN DAN FOLLOW!


10 ulasan:

  1. wahhh your skin looks so much better. Alhamdulillah.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Die ade certain hari ok,certain hri kureng plak..hahaha..tpi,bila dah biasa hadap,wat lek jer..bila time nak gi mane2 majlis ke..mulalah gelabahnya..😂😂

      Padam
  2. i know the feeling...susah kulit sensitive ni....so happy with with your skin improvement...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alhamdulillah,harap esok lagi better drpd hari ni😂 terima kasih memahami

      Padam
  3. Wahhh , alhamdulillah makin better. Nadia pakai jenama safi je sebab tu je rasa sesuai lepastu tak berani cuba benda lain hihi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehhehe..kalau dah rasa okay maknanya sesuai la tu,sy bnyak kali jugak cuba oxy lah,sabun betik la..mcm2😂 last2 cetaphil jugak..alhamdulillah..tu la kena rajin2 jaga muka jugak walaupun kita malas...😂

      Padam
  4. Saya tak pernah try lagi produk Cetaphil ni. But I am surely gonna try it out too... *After pkp kot hahah*
    .
    Thank you for your review! :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehehe..insha Allah..trylaa..mane tahu tersuka tanpa sengaja hihiks.. welcome😄

      Padam
  5. Bagus2..kena rajin kalau nak kulit cantik done follow#7

    BalasPadam

Popular Posts

CELENG PITIH SAYA NI

Cute Pink Face Kaoani